Бања Лука: Обиљежено 25 година од егзодуса Срба из Републике Српске Крајине

05.08.2020. 13:25
0
ИЗВОР: СРНА

Служењем парастоса у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци данас је обиљежено 25 година од егзодуса српског народа из Републике Српске Крајине и злочиначке акције хрватске војске и полиције "Олуја".

Организатор обиљежавања је организација "Веритас" у сарадњи са локалним заједницама и Српском православном црквом.

Парастосу у Храму Христа Спаситеља присуствовао је и министар у Влади некадашње Републике Српске Крајине Слободан Перић, који је рекао да је злочиначком акцијом "Олуја" 1995. године војнички завршен геноцид над Србима у Хрватској, који је почео 1941. године.

- Срба из Крајине више нема, не постоје као народ ни физички ни правно. Срби су прије посљедњег рата били конститутиван нарос у Хрватској и она је изгубљена пред почетак ратних сукоба, а физички су уништени завршним операцијама у "Олуји" - рекао је Перић новинарима.

Перић, који је избјегао из Републике Српске Крајине након "Олује" и сада живи у Бањалуци, истиче да је оно што се десило Србима у Хрватској геноцид по свим карактеристикама.

- Сматрам да не треба водити кампању да се усвоји декларација о геноциду над Србима од 1941. до 1945. године, већ од 1941. до 1995. године јер је управо то период у којем је геноцид започет, спроведен и завршен - рекао је Перић, који је прије рата деведесетих година прошлог вијека живио и радио у Загребу.

Када бих говорио из хрватског угла о 25 година од "Олује", каже Перић, рекао бих да је успјешно завршен геноцид над Србима, који је започео прије 80 година, те да је "тачка на и" овог геноцида појављивање Србина /потпредсједника Владе Хрватске Бориса Милошевића/ на прослави "Олује" у Книну.

- Кад говорим из српског угла, онда је, на жалост, истина - рекао је Перић.

У оквиру обиљежавања било је предвиђено и полагање вијенаца код споменика страдалим Крајишницима на Динари на Пердуовом гробљу у Бањалуци, али је тај догађај отказан.

Војно-полицијска акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима "Веритаса", током "Олује" из својих домова протјерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из Фебруара 2015. године "Олуја" оквалиФиковао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида. 

Коментари 0
Повезане вијести
Дан сјећања на жртве геноцида у НДХ-a Дан сјећања на жртве геноцида у НДХ-a
Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    8h 33m
    6
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    22h 15m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    21h 43m
    0
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    6h 35m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    20h 34m
    0