Бећковић: Црну Гору створио пјесник, то је довољно да буде спасена

26.06.2020. 11:36
0
ИЗВОР: Srna

Академик Матија Бећковић изјавио је да је Црну Гору створио пјесник Петар Други Петровић Његош, који је сада актуелнији него онда када је писао и да је то довољно да она буде спасена.

-То је довољно да она буде спасена и да борба против те и такве поезије буде узалудна, поготово кад добија ирационалне облике- рекао је Бећковић.

Бећковић је истакао да су највеће комплименте српском језику давали странци и навео да је велики пољски пјесник Адам Мицкјевич рекао да је српски по својој мелодиозности италијански међу словенским језицима.

-А Лаза Костић рецимо, који је опевао Црну Гору, рекао је да српски језик спада у три најважнија језика на свету, а најлепши је од свих- рекао је Бећковић за РТС.

Он је навео да је грандиозна мелодија створила српску народну поезију и задивила читав свијет и да су Срби преко ње ушли у Европу.

-Када је Гете читао наше народне песме, он је рекао да народ који има такву поезију заслужује бољу историјску судбину и да не заслужује да буде роб- рекао је Бећковић.

Говорећи о поезији, Бећковић је примијетио да је данас важније којим језиком говорите него шта говорите.

-Али упркос томе, поезија преживљава јер ми смо песнички народ. Можда јединствен у свету и жеља за поезијом у нашем народу никад није умрла. Па и сада, кад се чини да нико не пише и не чита, појавили су се мобилни телефони на којима пише и ко никад није писао- навео је Бећковић.

Коментари 0
Повезане вијести
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    11h 59m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    10h 55m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    10h 59m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    7h 52m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    9h 49m
    0