Bećković: Crnu Goru stvorio pjesnik, to je dovoljno da bude spasena

26.06.2020. 11:36
0
IZVOR: Srna

Akademik Matija Bećković izjavio je da je Crnu Goru stvorio pjesnik Petar Drugi Petrović Njegoš, koji je sada aktuelniji nego onda kada je pisao i da je to dovoljno da ona bude spasena.

-To je dovoljno da ona bude spasena i da borba protiv te i takve poezije bude uzaludna, pogotovo kad dobija iracionalne oblike- rekao je Bećković.

Bećković je istakao da su najveće komplimente srpskom jeziku davali stranci i naveo da je veliki poljski pjesnik Adam Mickjevič rekao da je srpski po svojoj melodioznosti italijanski među slovenskim jezicima.

-A Laza Kostić recimo, koji je opevao Crnu Goru, rekao je da srpski jezik spada u tri najvažnija jezika na svetu, a najlepši je od svih- rekao je Bećković za RTS.

On je naveo da je grandiozna melodija stvorila srpsku narodnu poeziju i zadivila čitav svijet i da su Srbi preko nje ušli u Evropu.

-Kada je Gete čitao naše narodne pesme, on je rekao da narod koji ima takvu poeziju zaslužuje bolju istorijsku sudbinu i da ne zaslužuje da bude rob- rekao je Bećković.

Govoreći o poeziji, Bećković je primijetio da je danas važnije kojim jezikom govorite nego šta govorite.

-Ali uprkos tome, poezija preživljava jer mi smo pesnički narod. Možda jedinstven u svetu i želja za poezijom u našem narodu nikad nije umrla. Pa i sada, kad se čini da niko ne piše i ne čita, pojavili su se mobilni telefoni na kojima piše i ko nikad nije pisao- naveo je Bećković.

Komentari 0
Povezane vijesti
Matija Bećković o „Majci Zorki": Sa svakom majkom odlazi kutija dragulja Matija Bećković o „Majci Zorki": Sa svakom majkom odlazi kutija dragulja
Odgovor kralja Petra knjazu Nikoli 1904: Da živi tast moj, da živi srpski narod junačke Crne Gore! Odgovor kralja Petra knjazu Nikoli 1904: Da živi tast moj, da živi srpski narod junačke Crne...
Marinko Božović i Matija Bećković svečano otvorili Galeriju „Žarko Vidović“ (FOTO) Marinko Božović i Matija Bećković svečano otvorili Galeriju „Žarko Vidović“ (FOTO)
Najčitanije
  • Kako je Miloš Obrenović tjerao muškarce da se žene
    10h 9m
    5
  • U sudaru učestvovala četiri vozila, zaustavljen saobraćaj
    2h 18m
    0
  • Manja zapošljava: Oglas za posao u Istočnom Sarajevu
    8h 0m
    0
  • Kojić: Slavićemo pobjedu Pala koje će 6. oktobra reći ne sili i ucjenama
    6h 11m
    16
  • Sve zdravstvene koristi kestena
    9h 59m
    0