Београд: Корона се шири међу студентима

19.06.2020. 17:05
0
ИЗВОР: blic.rs

Откако је прошле недјеље вирус корона успио да уђе међу студенте, епидемиолошка ситуација у овој популацији постаје све озбиљнија.

У Студентску поликлинику до понедјељка су, како је потврдила за "Политику" епидемиолог ове установе Мила Паунић, од укупно 35 узетих брисева младића и дјевојака који студирају у Београду, стигла чак 24 позитивна резултата за тестиране младиће и дјевојке који студирају на Београдском универзитету. Додатно забрињава и то што је велики број академаца „сумњив”.

 У уторак их је тестирано 20, у сриједу 17, а јуче су брисеви узети од 35 студената и сви они још чекају резултате.

Зараза је успјела да уђе у чак четири објекта Студентског центра „Београд”. Међу њима је најугроженији „Студењак” који је са своја четири блока и највећи дом у Београду, а обољелих има и у домовима „Патрис Лумумба”, „Краљ Александар Први Карађорђевић” („Лола”) као и на „Карабурми”.

Слика

"Не знамо шта ћемо даље и гдје ћемо их збринути"

– Студенти који живе у домовима смештени су у хостелу „Лола”. Тамо се налазе и позитивни и они који још чекају тестове и укупно их је 22. Не знамо шта ћемо даље и где ћемо збринути пацијенте који су позитивни, а станари су домова, јер немамо више места, попуњен је капацитет – забринута је Паунићева.

Клиничка слика међу зараженим академцима је, додаје она, врло шаролика – неки од младића и дјевојака имају релативно благе симптоме, али има и оних са високом температуром и упалом плућа.

Инфекција је пријављена и на два факултета. Први обољели на високошколским установама прошле недјеље појавили су се на Биолошком факултету када је потврђено да је позитиван један њихов истраживач, док је јуче декан Пољопривредног факултета, професор Душан Живковић рекао да је вирусом корона заражено и троје њихових студената.

Због тога је наставничко вијеће одлучило да се колоквијуми неће одржавати, а да ће се на вјежбама и даље поштовати све мјере заштите.

"Ову ситуацију сами више не можемо да држимо под контролом"

– Имамо неколико жаришта и одржали смо хитан колегијум због тога што ову ситуацију сами више не можемо да држимо под контролом. Потребна нам је помоћ јер је притисак огроман, велики је број студената пред респираторном амбулантом и не можемо више то да издржимо јер понестаје капацитета – жали се епидемиолог Мила Паунић.

Проблем који је Студентска поликлиника прошле недјеље имала са тестирањем асимптоматских болесника и контаката, због тога што су им били доступни само брзи серолошки тестови – разријешен је прошлог четвртка.

– Сада радимо и ПЦР дијагностику. Долазе нам колеге из Градског завода за јавно здравље и то је велика помоћ, пошто серолошки тестови нису били довољно поуздани и већина их је била негативна – наглашава Паунићева.

Вирус унијели академци који нису имали никакве симптоме

У студентске домове вирус су, како се прошле недјеље чуло, унијели академци који нису имали никакве симптоме, али су тек касније сазнали да су били у контакту са зараженима.

У Студентском центру су на прву појаву болести одмах реаговали тако што су угрожене одвојили од здравих вршњака.

– Они су били изоловани у посебним смештајним јединицама, имали су засебна купатила, а храна им се допремала до соба како не би постојала могућност да се сретну са осталим станарима домова – објаснили су из Студентског центра након што се вирус корона појавио у тој установи.

Слика

Пред повратак студената, нагласили су они, обезбјеђене су довољне количине заштитне опреме (маске и рукавице), постављене су дезинфекционе баријере на свим улазима, и средства за дезинфекцију руку. На улазима у објекте налазе се бесконтактни топломјери за превентивно мјерење температуре.

– Забрањене су посете, преноћишта и славља у студентским собама. На свим видним местима поставили смо плакате којима подсећамо студенте да воде рачуна о личној и хигијени свог радног и животног простора, као и да се придржавају прописаних мера заштите у циљу спречавања ширења заразне болести – подсетили су из Студентског центра.

Академци који сумњају на симптоме вируса корона, по упутству са сајта ове установе, треба да се јаве љекарима респираторне амбуланте Студентске поликлинике у Проте Матеје 29.

Коментари 0
Повезане вијести
Дјечак пао кроз прозор основне школе Дјечак пао кроз прозор основне школе
Гробље кућних љубимаца у Београду функционише по строгим правилима - шта треба знати Гробље кућних љубимаца у Београду функционише по строгим правилима - шта треба знати
Природне науке на издисају: Млади не уписују физику и биологију Природне науке на издисају: Млади не уписују физику и биологију
Најчитаније
  • Погледајте како данас изгледа Црква Христа Спаситеља у Истанбулу која је претворена у џамију (ФОТО/ВИДЕО)
    23h 24m
    23
  • Фоча: Возило слетјело у корито Дрине, возач тешко повријеђен
    23h 11m
    0
  • Требевић постаје центар медицинског туризма
    17h 21m
    0
  • Возачу борбеног возила Војске Србије одређен притвор: У несрећи погинуло пет особа, међу којима и троје дјеце
    23h 42m
    0
  • Промоција романа „Пиши, добри мој Нектарије“ Маријане Петронић 26. септембра у Источном Сарајеву
    3h 8m
    0