Без новца нема избора

15.03.2024. 19:38
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Централна изборна комисија (ЦИК) упутила је јуче апел надлежним институцијама на нивоу БиХ којим је затражила да на вријеме обезбиједе новац за одржавање локалних избора у октобру ове године.

Истог дана “Глас Српске” је објавио да због одлуке о привременом финансирању, која је на снази до краја марта ове године, још није обезбијеђен новац за одржавање локалних избора, али и да нема назнака хоће ли уопште до краја овог мјесеца бити усвојен буџет заједничких институција БиХ и тиме бити обезбијеђен и новац ЦИК-у за организовање локалних избора.

Писмо из ЦИК-а са апелом да се новац за одржавање избора обезбиједи на вријеме отишло је на адресу Предсједништва, Парламентарне  скупштине, али и Савјета министара те Министарства финансија и трезора БиХ.

- Привремено финансирање је увијек ограничавајући фактор за све институције па тако и за ЦИК, а посебно у години одржавања избора. С обзиром на то да имамо законску обвезу да одлуку о расписивању и одржавању локалних избора донесемо почетком маја, потребно је да надлежни предузму све активности како би новац потребан за спровођење избора био на вријеме на располагању - казали су “Гласу” у ЦИК-у.

Подсјетили су да је Изборним законом прописано да новац за спровођење  избора мора бити обезбијеђен најкасније у року од 15 дана од дана доношења одлуке о расписивању избора, али и да средства надлежни морају обезбиједити било из редовног буџета или кроз привремено финансирање.

- Ако новац на вријеме није обезбијеђен, онда је немогуће спровести јавне набавке, едукације изборних учесника, те упошљавање и обуке додатних радника који ће радити у ЦИК-у, а што у коначници може угрозити одређене законом прописане рокове - поручили су из ЦИК-а.

Између осталог, ова институција има обавезу спровођења поступака јавних набавки, од којих је најсложенија набавка папира и штампања гласачких листића што спада у међународни платни разред.

- Осим дужег рока за спровођење јавног поступка, ту набавку карактерише  и чињеница да се на позив одазивају један до два понуђача, што знатно отежава позицију ове институције и могуће компликације у процесу избора најповољнијег понуђача, а што може утицати и на спровођење активности у складу са прописаним роковима - наглашавају у ЦИК-у.

Наводе да им предстоји сложен, обиман и дуготрајан процес јавних набавки, те да је у току израда тендерских документација, али и реализација свих активности на спровођењу и организацији локалних избора у БиХ које ће бити прецизиране посебним упутством које ће бити објављено на дан расписивања избора.

Едукација

У ЦИК-у наводе да, када су у питању локални избори, од почетка године раде на ажурирању и изради нових подзаконских аката како би они били благовремено усвојени и објављени.

- Одржали смо и вишедневну едукацију чланова општинских/градских изборних комисија у јануару и фебруару, а у првој половини марта и едукацију контролора изборних резултата - поручили су из ЦИК-а.

Маријана Миљић Бјеловук

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    17h 3m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    18h 18m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    22h 36m
    0
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    14h 11m
    0
  • Суфинансирање бањске рехабилитације за пензионере у Источном Новом Сарајеву
    22h 20m
    0