Bez novca nema izbora

15.03.2024. 19:38
0
IZVOR: glassrpske.com

Centralna izborna komisija (CIK) uputila je juče apel nadležnim institucijama na nivou BiH kojim je zatražila da na vrijeme obezbijede novac za održavanje lokalnih izbora u oktobru ove godine.

Istog dana “Glas Srpske” je objavio da zbog odluke o privremenom finansiranju, koja je na snazi do kraja marta ove godine, još nije obezbijeđen novac za održavanje lokalnih izbora, ali i da nema naznaka hoće li uopšte do kraja ovog mjeseca biti usvojen budžet zajedničkih institucija BiH i time biti obezbijeđen i novac CIK-u za organizovanje lokalnih izbora.

Pismo iz CIK-a sa apelom da se novac za održavanje izbora obezbijedi na vrijeme otišlo je na adresu Predsjedništva, Parlamentarne  skupštine, ali i Savjeta ministara te Ministarstva finansija i trezora BiH.

- Privremeno finansiranje je uvijek ograničavajući faktor za sve institucije pa tako i za CIK, a posebno u godini održavanja izbora. S obzirom na to da imamo zakonsku obvezu da odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora donesemo početkom maja, potrebno je da nadležni preduzmu sve aktivnosti kako bi novac potreban za sprovođenje izbora bio na vrijeme na raspolaganju - kazali su “Glasu” u CIK-u.

Podsjetili su da je Izbornim zakonom propisano da novac za sprovođenje  izbora mora biti obezbijeđen najkasnije u roku od 15 dana od dana donošenja odluke o raspisivanju izbora, ali i da sredstva nadležni moraju obezbijediti bilo iz redovnog budžeta ili kroz privremeno finansiranje.

- Ako novac na vrijeme nije obezbijeđen, onda je nemoguće sprovesti javne nabavke, edukacije izbornih učesnika, te upošljavanje i obuke dodatnih radnika koji će raditi u CIK-u, a što u konačnici može ugroziti određene zakonom propisane rokove - poručili su iz CIK-a.

Između ostalog, ova institucija ima obavezu sprovođenja postupaka javnih nabavki, od kojih je najsloženija nabavka papira i štampanja glasačkih listića što spada u međunarodni platni razred.

- Osim dužeg roka za sprovođenje javnog postupka, tu nabavku karakteriše  i činjenica da se na poziv odazivaju jedan do dva ponuđača, što znatno otežava poziciju ove institucije i moguće komplikacije u procesu izbora najpovoljnijeg ponuđača, a što može uticati i na sprovođenje aktivnosti u skladu sa propisanim rokovima - naglašavaju u CIK-u.

Navode da im predstoji složen, obiman i dugotrajan proces javnih nabavki, te da je u toku izrada tenderskih dokumentacija, ali i realizacija svih aktivnosti na sprovođenju i organizaciji lokalnih izbora u BiH koje će biti precizirane posebnim uputstvom koje će biti objavljeno na dan raspisivanja izbora.

Edukacija

U CIK-u navode da, kada su u pitanju lokalni izbori, od početka godine rade na ažuriranju i izradi novih podzakonskih akata kako bi oni bili blagovremeno usvojeni i objavljeni.

- Održali smo i višednevnu edukaciju članova opštinskih/gradskih izbornih komisija u januaru i februaru, a u prvoj polovini marta i edukaciju kontrolora izbornih rezultata - poručili su iz CIK-a.

Marijana Miljić Bjelovuk

Komentari 0
Povezane vijesti
Cijene veće za 0,3 odsto, godišnja inflacija dva odsto Cijene veće za 0,3 odsto, godišnja inflacija dva odsto
Koliko je danas teško steći normalne uslove za život Koliko je danas teško steći normalne uslove za život
Snijeg ponovo zabijelio BiH Snijeg ponovo zabijelio BiH
Najčitanije
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    17h 49m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    19h 0m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    20h 26m
    0
  • Drama u Madridu: Nadal izgubio živce, svađao se sa sudijom (VIDEO)
    20h 31m
    0
  • Sara Ćirković šampionka Evrope: Presrećna sam i preponosna
    19h 59m
    0