Без објашњења изаберите новог породичног доктора, педијатра и гинеколога

02.10.2019. 11:46
0
ИЗВОР: Srna

Грађани Републике Српске од октобра до краја децембра могу без навођења разлога промијенити изабраног љекара породичне медицине, педијатра или гинеколога, саопштено је из Фонда здравственог осигурања Српске.

- Потребно је само да попуне одговарајуће обрасце код новоизабраног љекара и овјере их у Фонду - појашњавају из Фонда.

Из Фонда напомињу да би грађани који се још уопште нису регистровали у тим породичне медицине то требало да учине у овом периоду.

У саопштењу се истиче да је изузетно важно љекара изабрати или промијенити до краја године, односно прије потписивања уговора између Фонда и домова здравља за наредну годину, јер од броја регистрованих лица зависи и колико ће који дом здравља добити средстава.

Појашњава се да код новоизабраног љекара осигураници могу ићи од почетка наредне године, изузев ако нови љекар ради у истој здравственој установи у којој је запослен и претходни, јер тада није потребно чекати.

Из Фонда наглашавају да је љекара могуће промијенити и мимо за то предвиђеног периода, али само у одређеним околностима и тада је процедура компликованија, односно неопходно је навести оправдан разлог промјене у складу са правилником који регулише ову област, као, на примјер, усљед промјене мјеста пребивалишта, одсуства изабраног љекара у дужем периоду.

Из Фонда здравственог осигурања подсјећају да грађани могу изабрати породичног љекара, гинеколога или педијатра у здравственим установама /јавним и приватним/ које са Фондом имају потписан уговор, док мјесто пребивалишта одавно није услов за избор породичног љекара.

Списак здравствених установа које са Фондом имају потписан уговор доступан је на интернет страници Фонда здравственог осигурања, а грађани се додатно могу информисати у свим пословницама Фонда, као и код заштитника права Фонда.

Из Фонда наводе да је прошле године породичног љекара промијенило 27.185 осигураника, а педијатра и гинеколога 6.718 осигураника.

Коментари 0
Повезане вијести
Ухапшен гинеколог, породиља га оптужила за смрт бебе Ухапшен гинеколог, породиља га оптужила за смрт бебе
Дијете које напуни седам година остаје код педијатра до краја календарске године Дијете које напуни седам година остаје код педијатра до краја календарске године
За више здравствених услуга довољна упутница породичног љекара За више здравствених услуга довољна упутница породичног љекара
Најчитаније
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    22h 38m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    8h 37m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    7h 4m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    8h 56m
    0
  • Радник пао са стуба и погинуо
    1h 31m
    0