Без посла остало око 9.000 радника

23.07.2020. 09:21
0
ИЗВОР: Srna

Од почетка пандемије вируса корона, односно од 19. марта, на бироима у Републици Српској пријављено је око 9.000 лица која су добила отказ, рекао је директор републичког Завода за запошљавање Мирослав Вујичић.

Он је за "Глас Српске" рекао да је тренутно нешто више од 89.000 незапослених у евиденцији Завода за запошљавање.

-Од половине марта са евиденције бироа у Српској по основу запослења брисано је 7.500 лица. У прерађивачкој индустрији је највише људи остало без посла, али и највише запослено- додао је Вујичић.

Он је навео да сви који су добили отказ имају право на новчану накнаду са Завода за запошљавање у складу са Законом о посредовању у запошљавању.

-Обезбиједили смо новац за те намјене. Тај износ је много већи у односу на планиране трошкове за те намјене, односно ми смо планирали око 19 милиона КМ за те трошкове, а они ће на крају износити око 26 милиона КМ- рекао је Вујичић.

Из Савеза синдиката Српске су навели да је ситуација забрињавајућа, те да Влада Српске треба што прије да тражи нове моделе и мјере како би колико-толико била ублажена тренутна ситуација на тржишту рада.

-Од 19. марта до 20. јула без уговора о раду остало је тачно 9.028 лица. Некима од њих је истекао уговор на одређено вријеме, док су други проглашени технолошким вишком. Недостатак привредне активности, смањена или пак преполовљена активност, тренутно је горући проблем економије. Иста ситуација је и код ино-партнера, што на крају утиче и на број радника који остају без посла код нас- навела је предсједник Савеза синдиката Ранка Мишић.

Она је нагласила је да је највише радника остало без посла у трговини и угоститељству, који заједно имају више од 3.300 отпуштених радника.

-Када трговини и угоститељству додамо број отказа у прерађивачкој индустрији, дођемо до податка да је без посла у тим областима остало скоро 6.000 радника. То су подаци само за три гране које су највише погођене пандемијом- истиче Мишићева.

Новчана накнада за раднике који остају без посла не може бити мања од 80 одсто најниже плате, односно 416 КМ.

Коментари 0
Повезане вијести
У протеклих 11 мјесеци са Бироа запослено 29.246 грађана Српске У протеклих 11 мјесеци са Бироа запослено 29.246 грађана Српске
Највећа потреба за учитељима, економистима и правницима Највећа потреба за учитељима, економистима и правницима
Вујичић: Незапослених мање за 14,7 одсто Вујичић: Незапослених мање за 14,7 одсто
Најчитаније
 • Листа 10 мобилних телефона који највише зраче (ФОТО)
  14h 34m
  0
 • Миланко Чобовић прикупља податке за писање другог дијела књиге "Рођени да вјечно живе"
  16h 59m
  0
 • Јаке полицијске снаге на југу Косовске Митровице
  13h 21m
  0
 • Аустралија депортује Ђоковића из земље
  2h 18m
  0
 • Тужилаштво БиХ одустало од истраге против пет лица у случају "Тузланска капија" (ВИДЕО)
  14h 43m
  0