Без посла остало око 9.000 радника

23.07.2020. 09:21
0
ИЗВОР: Srna

Од почетка пандемије вируса корона, односно од 19. марта, на бироима у Републици Српској пријављено је око 9.000 лица која су добила отказ, рекао је директор републичког Завода за запошљавање Мирослав Вујичић.

Он је за "Глас Српске" рекао да је тренутно нешто више од 89.000 незапослених у евиденцији Завода за запошљавање.

-Од половине марта са евиденције бироа у Српској по основу запослења брисано је 7.500 лица. У прерађивачкој индустрији је највише људи остало без посла, али и највише запослено- додао је Вујичић.

Он је навео да сви који су добили отказ имају право на новчану накнаду са Завода за запошљавање у складу са Законом о посредовању у запошљавању.

-Обезбиједили смо новац за те намјене. Тај износ је много већи у односу на планиране трошкове за те намјене, односно ми смо планирали око 19 милиона КМ за те трошкове, а они ће на крају износити око 26 милиона КМ- рекао је Вујичић.

Из Савеза синдиката Српске су навели да је ситуација забрињавајућа, те да Влада Српске треба што прије да тражи нове моделе и мјере како би колико-толико била ублажена тренутна ситуација на тржишту рада.

-Од 19. марта до 20. јула без уговора о раду остало је тачно 9.028 лица. Некима од њих је истекао уговор на одређено вријеме, док су други проглашени технолошким вишком. Недостатак привредне активности, смањена или пак преполовљена активност, тренутно је горући проблем економије. Иста ситуација је и код ино-партнера, што на крају утиче и на број радника који остају без посла код нас- навела је предсједник Савеза синдиката Ранка Мишић.

Она је нагласила је да је највише радника остало без посла у трговини и угоститељству, који заједно имају више од 3.300 отпуштених радника.

-Када трговини и угоститељству додамо број отказа у прерађивачкој индустрији, дођемо до податка да је без посла у тим областима остало скоро 6.000 радника. То су подаци само за три гране које су највише погођене пандемијом- истиче Мишићева.

Новчана накнада за раднике који остају без посла не може бити мања од 80 одсто најниже плате, односно 416 КМ.

Коментари 0
Повезане вијести
Дамјан Шкипина умјесто Мирослава Вујичића на челу Завода за запошљавање Дамјан Шкипина умјесто Мирослава Вујичића на челу Завода за запошљавање
Степен дуготрајне незапослености и даље висок Степен дуготрајне незапослености и даље висок
Вујичић: Смањен број незапослених грађана Републике Српске Вујичић: Смањен број незапослених грађана Републике Српске
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    3h 22m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    16h 19m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    14h 41m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    23h 54m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    16h 55m
    3