БиХ напредовала, Хрватска назадовала на љествици мира

05.09.2019. 21:03
0
ИЗВОР: nezavisne.com

БиХ је на листи Глобалног индекса мира 2019, који је радио Институт за економију и мир САД, напредовала за девет мјеста, те се тако нашла на 81. мјесту.

Према овом индексу, када су у питању земље у региону, Србија је на 50. мјесту и напредовала је за пет мјеста, док је Хрватска, која је назадовала за једно мјесто у односу на прошлу годину, на 28. мјесту, а најбоља у регији је Словенија, која се налази на осмом мјесту. Први на овој листи, као најмирнија земља, и ове године је Исланд, који се на врху налази од 2008. године. Одмах иза њега налази се Нови Зеланд, Аустрија је на трећем мјесту, на четвртом је Португал, док је на петом Данска. Посљедњи на листи ове године је Авганистан, који је назадовао за једно мјесто и сада се налази на 163. мјесту, док је испред њега Сирија, која је напредовала за једно мјесто ове године.

Како је наведено у образложењу резултата Глобалног индекса мира за 2019. годину, овогодишњи резултати показују да се ниво глобалног мира врло мало побољшао.

- Ово је први пут да се индекс побољшао у посљедњих пет година. Просјечни резултат по земљи побољшао се за 0,09 одсто, при чему је на листи напредовало 86 земаља, а 76 њих је забиљежило погоршање - истакнуто је у образложењу.

- Мислим да ти индикатори које Институт користи немају реалну заснованост у БиХ. Мир је веома широк појам, у најужем смислу ријечи мир подразумијева стање у некој земљи у којој нема ратних дејстава, у којој нема обрачуна криминалних група, инцидентних ситуација...", казао је за "Независне" Слободан Жупљанин, стручњак за безбједност из Бањалуке. Истакао је да у овом случају Институт и поставља критеријуме, а он их мјери.

Вехид Шехић, политички аналитичар, казао је да, имајући у виду чињеницу да је од рата у БиХ прошло 25 година, не можемо бити задовољни 80. мјестом.

- Када говоримо о индексу мира, морамо бх. друштво подијелити на два дијела. На политичаре или већину политичара који стварају немир у БиХ својим политичким дјеловањем и оне обичне грађане који живе на локалном нивоу, гдје је ситуација далеко боља него што имају перцепцију странци или што ми имамо перцепцију - навео је Шехић. Како додаје, највећи допринос напретку на овој листи дали су људи на локалном нивоу, који показују висок ниво разумијевања и све већи степен повјерења међу њима.

- И даље смо далеко од доброг, када је овај индекс у питању. Далеко је то од задовољавајућег и тек када уђемо међу првих 30, 40 мјеста, можемо рећи да имамо стабилан мир - сматра Шехић.

Како је наведено, индекс за 2019. годину открива свијет у којем су сукоби и кризе, који су се појавили у прошлој деценији, почели опадати, али појавиле су се нове тензије унутар и између нација. Као индикатори Глобалног индекса мира за 2019. годину кориштени су вањски сукоби, односи са сусједним земљама, увоз оружја, насилне демонстрације, политичка нестабилност и други индикатори.

Коментари 0
Повезане вијести
Патријарх Иринеј: Представници Србије и Хрватске да учине све да завлада међусобни мир Патријарх Иринеј: Представници Србије и Хрватске да учине све да завлада међусобни мир
На данашњи дан прије 24 године закључен Дејтонски споразум На данашњи дан прије 24 године закључен Дејтонски споразум
Најчитаније
  • Слани мафини
    8h 6m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    10h 1m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    7h 55m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    21h 4m
    3
  • Група ходочасника са Романије кренула на поклоњење Чајничкој Красници
    9h 14m
    0