БиХ преузима потпуну контролу над небом

02.12.2019. 10:23
0
ИЗВОР: Srna

БиХ ће у ноћи између сриједе и четвртка, 4. и 5. децембра, коначно преузети потпуну контролу над цјелокупним ваздушним простором, рекао је директор Агенције за пружање услуга у ваздушној пловидби /BHANSA/ Даворин Приморац.

Он је истакао да је у оперативном и техничком смислу за тај изузетно важан догађај за БиХ и њен суверенитет ова агенција више него спремна.

Приморац је навео да BHANSA тренутно пружа услуге до нивоа лета 325, односно до 10.000 метара.

-У том дијелу ваздушног простора одвија се 20 одсто од укупног ваздушног промета, односно ријеч је о кретању свега 200 авиона- рекао је директор ове агенције за "Dnevni avaz".

Према његовим ријечима, од средине седмице прича ће бити сасвим другачија јер ће БиХ контролисати и до 1.600 прелета авиона небом БиХ са великим бројем путника.

Највећу одговорност за њихову безбједност, додао је Приморац, имаће контролори ваздушног саобраћаја у Мостару, Сарајеву, Бањалуци и Тузли.

-Осим што ће овај догађај имати симболични и практични значај, веома је битан и са финансијског аспекта како за БиХ, тако и за BHANSA. Наши трошкови ће бити већи за 20 одсто, али очекујемо и значајне финансијске приходе. Очекујемо већи буџет за 30 одсто, односно 12 до 13 милиона КМ- напоменуо је је Приморац.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    19m
    8
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    20h 28m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    21h 33m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    15h 16m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    16h 22m
    0