BiH preuzima potpunu kontrolu nad nebom

02.12.2019. 10:23
0
IZVOR: Srna

BiH će u noći između srijede i četvrtka, 4. i 5. decembra, konačno preuzeti potpunu kontrolu nad cjelokupnim vazdušnim prostorom, rekao je direktor Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi /BHANSA/ Davorin Primorac.

On je istakao da je u operativnom i tehničkom smislu za taj izuzetno važan događaj za BiH i njen suverenitet ova agencija više nego spremna.

Primorac je naveo da BHANSA trenutno pruža usluge do nivoa leta 325, odnosno do 10.000 metara.

-U tom dijelu vazdušnog prostora odvija se 20 odsto od ukupnog vazdušnog prometa, odnosno riječ je o kretanju svega 200 aviona- rekao je direktor ove agencije za "Dnevni avaz".

Prema njegovim riječima, od sredine sedmice priča će biti sasvim drugačija jer će BiH kontrolisati i do 1.600 preleta aviona nebom BiH sa velikim brojem putnika.

Najveću odgovornost za njihovu bezbjednost, dodao je Primorac, imaće kontrolori vazdušnog saobraćaja u Mostaru, Sarajevu, Banjaluci i Tuzli.

-Osim što će ovaj događaj imati simbolični i praktični značaj, veoma je bitan i sa finansijskog aspekta kako za BiH, tako i za BHANSA. Naši troškovi će biti veći za 20 odsto, ali očekujemo i značajne finansijske prihode. Očekujemo veći budžet za 30 odsto, odnosno 12 do 13 miliona KM- napomenuo je je Primorac.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Kako se dijeli nasljedstvo, odnosno imovina u BiH? Kako se dijeli nasljedstvo, odnosno imovina u BiH?
Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
Zemljotres u BiH! Zemljotres u BiH!
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    13h 22m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    4h 20m
    15
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    12h 46m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    11h 1m
    13
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    12h 40m
    0