Биљке које никако не смијете садити близу парадајза

09.05.2022. 10:21
0
ИЗВОР: stil.kurir.rs

Парадајз је биљка која веома држи до комшилука. Осим што воли да је посадите у богато нађубрену земљу, парадајз ће уживати само поред одређених биљака - комшија.

Шест биљака које се не смију да саде поред парадајза:

1. Купус

Купус и све биљке сличне купусу (кафриол, броколи, прокељ итд) не смију да се саде поред парадајза. Зашто? Зато што су оне као и парадајз велики потрошачи витамина и минерала из земљишта па ако их посадите једно близу другог узимаће снагу од комшије и ни једна биљка неће бујати и расти.

2. Кукуруз

Још један лош комшија за парадајз је кукуруз али из другог разлога. Наиме, ако посадите кукуруз близу парадајза могуће је да ћете тиме свом парадајзу обезбиједити паразита - кукурузну златицу или парадајзног црва који ће бушити плод и од усјева нећете имати ништа.

3. Коморач

Коморач је једноставно лош комшија и ту помоћи нема. Стога баштовани предлажу да се коморач сади одвојено у саксију јер једноставно не прија ни једној биљци па тако ни парадајзу.

Сматра се да коморач ослобађа хемикалију која успорава раст осталих биљака које се нађу у његовој близини.

4. Патлиџан

Иако се одлично слажу на тањиру, патлиџан одвојено садите од парадајза. Ове двије биљке удружене један другој преносе болести које су веома тешко изљечиве. Стога, ништа не питајте - само их раздвојите у башти.

5. Кромпир

Иста прича као и са патлиџаном и парадајзом - кромпир ће напасти исте болести као и парадајз стога их одвојено садите. Кромпир може да оштети коријен парадајза који захтијева ширину и дубину.

6. Орах

Орах ослобађа хемикалије које утичу на раст осталих биљака. Да ли сте примијетили да ни коров не расте испод ораха? Стога се ни једно поврће или воће не сади у близини дрвета ораха.

Коментари 0
Повезане вијести
Запечене тиквице и парадајз са сиром Запечене тиквице и парадајз са сиром
Сок од парадајза снижава крвни притисак Сок од парадајза снижава крвни притисак
Најчитаније
 • Пало дрво и усмртило дјевојчицу
  15h 7m
  0
 • У Сокоцу украден аутомобил и новац
  14h 51m
  0
 • Два напада на полицијске службенике у Источном Сарајеву
  14h 11m
  0
 • У ЈЗУ Болници „Србија“ по први пут урађена операција атрезије хоане код дјетета
  13h 47m
  0
 • Паљанин Стефан Малбашић међу најбољим студентима у Србији
  10h 7m
  3