Бивши припадник Армије РБиХ Хусеин Мујановић осуђен на десет година затвора

09.05.2022. 18:24
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Бивши припадник Армије РБиХ Хусеин Мујановић осуђен је данас пред одјељењем за ратне злочине Вишег суда у Београду на казну затвора од десет година у коју ће му бити урачунато и вријеме проведено у притвору, јавља Анадолија.

Ово је првостепена пресуда, након што је Апелациони суд предмет вратио на поновно суђење, јер је поништио пресуду од 6. јула 2020. године којом је Мујановић био осуђен на десет година затвора.

Мујановић се оптужницом српског тужилаштва терети да је као управник војничког притвора снага Армије РБиХ у мјесту Храсница у Сарајеву држао затворене око 30 цивила српске националности, без законског основа и одлуке надлежног органа и да је према њима поступао нечовјечно и наносио им тешке душевне патње, тако што им није обезбједио минимум услова за живот. 

У оптужници се наводи да су ноћу мушки затвореници одвођени у атомско склониште и пребијани усљед чега је шест преминуло, а да су остали затвореници, затворени у гаражама чули јауке оних који су били пребијани.

Терети се и да је тукао једног затвореника у својој канцеларији. Мујановић је током суђења тврдио да није крив. Хусеин Мујановић је ухапшен у јулу 2018. године на граничном пријелазу између Србије и Босне и Херцеговине и од тада се налази у притвору.

Коментари 0
Повезане вијести
"Колатерална штета" - 25 годинa од убиства цивила у Грделичкој клисури "Колатерална штета" - 25 годинa од убиства цивила у Грделичкој клисури
Убио невјенчану супругу у гостима код родбине Убио невјенчану супругу у гостима код родбине
Крвничко убиство породице Драгаш са Требевића Крвничко убиство породице Драгаш са Требевића
Најчитаније
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    23h 40m
    1
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    19h 35m
    6
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    4h 16m
    0
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    1h 36m
    0
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    16h 5m
    0