Близнакињама Слободи и Вјери Вукосав из Невесиња потребна наша помоћ

10.05.2023. 09:12
0
ИЗВОР: katera.news

Близнакиње Слобода и Вјера Вукосав (2014) из Невесиња, рођене су из уредно вођене трудноће, мјесец дана прије заказаног термина.

Дјевојчице су се развијале као и њихови вршњаци. Са 13 мјесеци су проходале, а функционални говор замијениле су неартикулисаним гласовима. Након тога се јављају први симптоми АДХД-а, а дијагноза су добиле са три године живота.

АДХД је Хиперкинетички поремећај, стање за које је карактеристичан врло висок степен моторичке активности као манифестација врло високе активности ума.

Док су вршњаци напредовали, оне су остајале заточене у свом свијету. Један од начина комунакиције са околином, девојчице су успоставиле кроз музику. Иако не реагују на име, а често дјелују и одустно, оне умију да отпјевају разне пјесмице до краја, навели су из Фондације „хуманост без граница“.

Прије уписа у први разред Слобода и Вјера добијају дијагнозу аутизма.

Због повећане хиперактивности и немогућности да сједе и сарађују са асистентом, како је предвиђено у инклузивној настави, родитељи се одлучују да дјевојчице упишу у школу предвиђену за њихове потребе.

Ове двије дјевојчице не могу да кажу својим родитељима кад их нешто боли, не могу да им кажу зашто су срећне, зашто тужне или љуте а не могу ни да разумеју зашто су неке ствари из околине опасне и забрањене. Због повећане хиперактивности оне захтијевају стални надзор неког од родитеља или стручних људи, навели су из Фондације „хуманост без граница“.

Свакодневне вјежбе су Слободи и Вјери саставни дио живота, а родитељи вјерују да ће се уз помоћ нових истраживања, функционалном медицином и специјалном лабораторијском дијагностиком доћи до побољшања квалитета њиховог живота.

Сестре показују интолеранцију на одређену храну, тако да би  било неопходно да се ураде анализе, које би довеле до великог значаја, како би се направила циљана персонализована исхрана и суплементација за оптимизацију организма. Када се овај процес заврши слиједе даље претраге да би се пратило њихово стање и испитало да ли су дјевојчице у будућности кандидати за трансплантацију матичним ћелијама, навели су из Фондације „хуманост без граница“.

За почетак лијечења неопходно је да се сакупи 10.000 евра.

Родитељи моле за помоћ све оне који могу да помогну да се сакупе средства и на тај начин омогући дјевојчицама опоравак.

Из БиХ можете поможи уплатом на рачун 1610000299720020, Рајфајзен банка, сврха уплате 140 за Слободу и Вјеру Вукосав.

Из Србије можете послати СМС са бројем 140 на 2407

Уплате за помоћ у лијечењу могу се извршити и на динарски и девизни рачун корисника и путем E-doniraj интернет плаћањем платним картицама из цијелог свијета, као и преко PayPal-a.

Слика

Цијена СМС поруке износи 200 динара. ПДВ се не наплаћује.

Динарски рачун: 160-6000001631812-09

Девизни рачун: 160-6000001643882-77

IBAN: RS35160600000164388277

Коментари 0
Повезане вијести
Почело обиљежавање 149 година од устанка у Херцеговини Почело обиљежавање 149 година од устанка у Херцеговини
Посљедњи поздрав Ксенији од школских другара и наставника из Невесиња Посљедњи поздрав Ксенији од школских другара и наставника из Невесиња
У саобраћајној несрећи у Невесињу погинула осамнаестогодишња дјевојка У саобраћајној несрећи у Невесињу погинула осамнаестогодишња дјевојка
Најчитаније
 • Сјећање на Матеју Радовића не блиједи
  40m
  3
 • Убијене двије особе, једна повријеђена
  14h 42m
  0
 • Др Владимир Радовић нови специјалиста гинекологије и акушерства у Болници „Србија“
  21h 13m
  7
 • Петар Бојовић - слављен и понижен
  1h 16m
  1
 • Удар грома направио велику материјалну штету на кући породице Матовић у Источној Илиџи (ФОТО)
  3h 34m
  0