Bliznakinjama Slobodi i Vjeri Vukosav iz Nevesinja potrebna naša pomoć

10.05.2023. 09:12
0
IZVOR: katera.news

Bliznakinje Sloboda i Vjera Vukosav (2014) iz Nevesinja, rođene su iz uredno vođene trudnoće, mjesec dana prije zakazanog termina.

Djevojčice su se razvijale kao i njihovi vršnjaci. Sa 13 mjeseci su prohodale, a funkcionalni govor zamijenile su neartikulisanim glasovima. Nakon toga se javljaju prvi simptomi ADHD-a, a dijagnoza su dobile sa tri godine života.

ADHD je Hiperkinetički poremećaj, stanje za koje je karakterističan vrlo visok stepen motoričke aktivnosti kao manifestacija vrlo visoke aktivnosti uma.

Dok su vršnjaci napredovali, one su ostajale zatočene u svom svijetu. Jedan od načina komunakicije sa okolinom, devojčice su uspostavile kroz muziku. Iako ne reaguju na ime, a često djeluju i odustno, one umiju da otpjevaju razne pjesmice do kraja, naveli su iz Fondacije „humanost bez granica“.

Prije upisa u prvi razred Sloboda i Vjera dobijaju dijagnozu autizma.

Zbog povećane hiperaktivnosti i nemogućnosti da sjede i sarađuju sa asistentom, kako je predviđeno u inkluzivnoj nastavi, roditelji se odlučuju da djevojčice upišu u školu predviđenu za njihove potrebe.

Ove dvije djevojčice ne mogu da kažu svojim roditeljima kad ih nešto boli, ne mogu da im kažu zašto su srećne, zašto tužne ili ljute a ne mogu ni da razumeju zašto su neke stvari iz okoline opasne i zabranjene. Zbog povećane hiperaktivnosti one zahtijevaju stalni nadzor nekog od roditelja ili stručnih ljudi, naveli su iz Fondacije „humanost bez granica“.

Svakodnevne vježbe su Slobodi i Vjeri sastavni dio života, a roditelji vjeruju da će se uz pomoć novih istraživanja, funkcionalnom medicinom i specijalnom laboratorijskom dijagnostikom doći do poboljšanja kvaliteta njihovog života.

Sestre pokazuju intoleranciju na određenu hranu, tako da bi  bilo neophodno da se urade analize, koje bi dovele do velikog značaja, kako bi se napravila ciljana personalizovana ishrana i suplementacija za optimizaciju organizma. Kada se ovaj proces završi slijede dalje pretrage da bi se pratilo njihovo stanje i ispitalo da li su djevojčice u budućnosti kandidati za transplantaciju matičnim ćelijama, naveli su iz Fondacije „humanost bez granica“.

Za početak liječenja neophodno je da se sakupi 10.000 evra.

Roditelji mole za pomoć sve one koji mogu da pomognu da se sakupe sredstva i na taj način omogući djevojčicama oporavak.

Iz BiH možete pomoži uplatom na račun 1610000299720020, Rajfajzen banka, svrha uplate 140 za Slobodu i Vjeru Vukosav.

Iz Srbije možete poslati SMS sa brojem 140 na 2407

Uplate za pomoć u liječenju mogu se izvršiti i na dinarski i devizni račun korisnika i putem E-doniraj internet plaćanjem platnim karticama iz cijelog svijeta, kao i preko PayPal-a.

Slika

Cijena SMS poruke iznosi 200 dinara. PDV se ne naplaćuje.

Dinarski račun: 160-6000001631812-09

Devizni račun: 160-6000001643882-77

IBAN: RS35160600000164388277

Komentari 0
Povezane vijesti
Mladi Mostarci i Nevesinjci očistili pravoslavna groblja u Mostaru Mladi Mostarci i Nevesinjci očistili pravoslavna groblja u Mostaru
Nevesinjka Kristina Tomović: Škola pa sve ostalo Nevesinjka Kristina Tomović: Škola pa sve ostalo
Nevesinjski šampioni jedini učenici četvrtog razreda u područnoj školi (VIDEO) Nevesinjski šampioni jedini učenici četvrtog razreda u područnoj školi (VIDEO)
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    6h 26m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    13h 32m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    7h 41m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    11h 59m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    13h 51m
    0