Bliznakinjama Slobodi i Vjeri Vukosav iz Nevesinja potrebna naša pomoć

10.05.2023. 09:12
0
IZVOR: katera.news

Bliznakinje Sloboda i Vjera Vukosav (2014) iz Nevesinja, rođene su iz uredno vođene trudnoće, mjesec dana prije zakazanog termina.

Djevojčice su se razvijale kao i njihovi vršnjaci. Sa 13 mjeseci su prohodale, a funkcionalni govor zamijenile su neartikulisanim glasovima. Nakon toga se javljaju prvi simptomi ADHD-a, a dijagnoza su dobile sa tri godine života.

ADHD je Hiperkinetički poremećaj, stanje za koje je karakterističan vrlo visok stepen motoričke aktivnosti kao manifestacija vrlo visoke aktivnosti uma.

Dok su vršnjaci napredovali, one su ostajale zatočene u svom svijetu. Jedan od načina komunakicije sa okolinom, devojčice su uspostavile kroz muziku. Iako ne reaguju na ime, a često djeluju i odustno, one umiju da otpjevaju razne pjesmice do kraja, naveli su iz Fondacije „humanost bez granica“.

Prije upisa u prvi razred Sloboda i Vjera dobijaju dijagnozu autizma.

Zbog povećane hiperaktivnosti i nemogućnosti da sjede i sarađuju sa asistentom, kako je predviđeno u inkluzivnoj nastavi, roditelji se odlučuju da djevojčice upišu u školu predviđenu za njihove potrebe.

Ove dvije djevojčice ne mogu da kažu svojim roditeljima kad ih nešto boli, ne mogu da im kažu zašto su srećne, zašto tužne ili ljute a ne mogu ni da razumeju zašto su neke stvari iz okoline opasne i zabranjene. Zbog povećane hiperaktivnosti one zahtijevaju stalni nadzor nekog od roditelja ili stručnih ljudi, naveli su iz Fondacije „humanost bez granica“.

Svakodnevne vježbe su Slobodi i Vjeri sastavni dio života, a roditelji vjeruju da će se uz pomoć novih istraživanja, funkcionalnom medicinom i specijalnom laboratorijskom dijagnostikom doći do poboljšanja kvaliteta njihovog života.

Sestre pokazuju intoleranciju na određenu hranu, tako da bi  bilo neophodno da se urade analize, koje bi dovele do velikog značaja, kako bi se napravila ciljana personalizovana ishrana i suplementacija za optimizaciju organizma. Kada se ovaj proces završi slijede dalje pretrage da bi se pratilo njihovo stanje i ispitalo da li su djevojčice u budućnosti kandidati za transplantaciju matičnim ćelijama, naveli su iz Fondacije „humanost bez granica“.

Za početak liječenja neophodno je da se sakupi 10.000 evra.

Roditelji mole za pomoć sve one koji mogu da pomognu da se sakupe sredstva i na taj način omogući djevojčicama oporavak.

Iz BiH možete pomoži uplatom na račun 1610000299720020, Rajfajzen banka, svrha uplate 140 za Slobodu i Vjeru Vukosav.

Iz Srbije možete poslati SMS sa brojem 140 na 2407

Uplate za pomoć u liječenju mogu se izvršiti i na dinarski i devizni račun korisnika i putem E-doniraj internet plaćanjem platnim karticama iz cijelog svijeta, kao i preko PayPal-a.

Slika

Cijena SMS poruke iznosi 200 dinara. PDV se ne naplaćuje.

Dinarski račun: 160-6000001631812-09

Devizni račun: 160-6000001643882-77

IBAN: RS35160600000164388277

Komentari 0
Povezane vijesti
Posljednji pozdrav Kseniji od školskih drugara i nastavnika iz Nevesinja Posljednji pozdrav Kseniji od školskih drugara i nastavnika iz Nevesinja
U saobraćajnoj nesreći u Nevesinju poginula osamnaestogodišnja djevojka U saobraćajnoj nesreći u Nevesinju poginula osamnaestogodišnja djevojka
Nevesinjski planinari pješačili do Ostroga: Vjera jača od umora Nevesinjski planinari pješačili do Ostroga: Vjera jača od umora
Najčitanije
 • Sjećanje na Predraga Pekija Lasicu: Čovjek pobjedničkog kova
  14h 28m
  7
 • Posljednji pozdrav Kseniji od školskih drugara i nastavnika iz Nevesinja
  4h 23m
  0
 • Prenos utakmice Srbija – Danska na Trgu Republike Srbije
  11h 52m
  1
 • Džudo savez Republike Srpske: Vanredna skupština nije sazvana u skladu sa zakonom i statutom
  9h 53m
  0
 • Uhapšeno lice koje je upravljalo ringišpilom
  13h 5m
  0