Borbe na Treskavici 1995. godine (FOTO)

02.07.2023. 12:31
10
IZVOR: odbrambeno-otadzbinskirat.blogspot.com

Ono što je započeto kao dio borbe za Sarajevo, između jedinica 1. i 4. korpusa tzv. ARBiH i Hercegovačkog korpusa Vojske Republike Srpske na planini Treskavici, nije prestajalo sve do kraja rata. Srbi su započeli niz kontraofanziva krajem juna 1995.

Četvrtog jula počinju žestoke borbe i talasi muslimanskih napada. Međutim jedinice VRS uspjevaju u roku od mjesec dana da potisnu muslimanske snage gotovo do prvobitnih linija odakle su krenuli napadi polovinom juna.

Dio 4. korpusa tzv. ARBiH 24. jula nanosi težak udarac na južnom dijelu fronta u blizini sela Brda i Hotovle, uspjeva da zauzme nekoliko sela i napreduju 2-3 kilometra u pravcu Kalinovika. Ali, intervencijom jednog voda ojačanim policijskim specijalnim snagama Hercegovačkog korpusa na zaustavljanju muslimanskog napredovanja, 1-3. avgusta uspijevaju da vrate muslimanske borce na prvobitne položaje.

Slika

(18. hercegovačka lpbr. VRS na planini Prenj) Foto: odbrambeno-otadzbinskirat.blogspot.com

Borbe na Treskavici se nisu umanjivale ni u avgustu i septembru, ali imale su pozicijski karakter. Trećeg oktobra vršena je nedovoljno uspješna muslimanska ofanziva na sjeverni dio Hercegovine, uglavnom na područje od Trnova do Kalinovika.

 Prvi i Četvrti korpusi tzv. ARBiH napadaju mjesto Krupac, sjeverno od Trnova, te ponovo vrše napade u pravcu Trnova i Kalinovika. Zapadno od Kalinovika muslimani su napali utvrđeno selo Glavatičevo i planinu Prenj.

Na Treskavici se vode žestoke borbe za svaki metar teritorije, obje strane shvataju da gubitak ili dostignuće svakog metra će biti važno u mirovnim pregovorima.

 Muslimani su uspjeli da zauzmu ključne visove na Treskavici, ali već 4. oktobra srpskom kontraofanzivom su vraćeni izgubljeni položaji, a neprijatelj potisnut sa dostignutih visova.

Desetog oktobra muslimanska komanda proglasila je veliku pobjedu na Treskavici zauzimajući nekoliko sela. Međutim, taj ''trijumf'' nije održan, jer već dan kasnije, 11. oktobra, dio Sarajevsko-romanijskog korpus VRS angažuje se u kontraofanzivi i ubacuje izviđačko-diverzantski odred ''Beli vukovi'', koji istog dana vraća najveći dio teritorije koji je neprijatelj okupirao dan prije.

Slika

(''Beli vukovi'' u predahu) Foto: odbrambeno-otadzbinskirat.blogspot.com

U posljednjim danima sukoba na Treskavici, 11-12. oktobra, 14. divizija tzv. ARBiH vrši svoje zadnje napade, pod silinom artiljeriskih granata prvi na udaru je Đokin toranj, najviši vrh Treskavice (2.086), ali tvrdoglvom odbranom malobrojnijih boraca VRS, najviši vrh je ostao slobodan iako je prelazio iz ruke u ruke. U tim napadima poginuo je ogroman broj muslimanskih boraca uključujući i komadanta 14. divizije tzv. ARBiH Zaima Imamovića.

Srbi su pretrpjeli teritorijalne gubitke na Treskavici, ali su bili neznatni u odnosu na očekivane rezultate tzv. ARBiH. Glavni napadi u julu i oktobru 1995. su bili na Trnovo i Kalinovik, pokušaj njihovog osvajanja i eventualno spajanja Goraždanske enklave sa centralnom Bosnom, do koje nije došlo. Rezultati ove bitke se mogu bez sumnje smatrati pobjedom Vojske Republike Srpske.

Komentari 10
  • Generic placeholder image
    Anonimno 03.02.2024. 15:32
    Sana 95 Hahahaha 🤣 oko jedne pobjede se hvalite a osvojili smo Sanski Most,Veliku Kladušu, Bosanski Petrovac, Ključ,Donji Vakuf,Jajce,Petrovo
    A Hrvati su osvojili Kupres,Livanjsko polje,Mrkonjić Grad, Ribnik,Šipovo itd. nad je Srpski general pohvalio i rekao:Ovo su nevjerojatni borci stacionarni su kod jedne šume u okolici Ključa napali smo ih 12 puta i nisu se pomjerili ni metar u tim napadoma izgubili smo 5 boraca a 22 ih je ranjeno 16 lakše a 6 teže ranjeno nikad nisam vidio ovako jake i hrabre borce
  • Generic placeholder image
    Mike 25.10.2023. 22:03
    Najbolji smo narod Skijaš. Nema junaka da svoj narod ne voli, i najbolje o njemu ne misli. Čijeg gođ da je naroda.

    Kriminalitet sa druge strane, svako drustvo krasi.
  • Generic placeholder image
    Majevica-mart,april '95 14.07.2023. 06:00
    Dobro zboris Skijas,a ja bi malo jos u stihu,,,Toje nama nasa borba dala da imamo lopova ko mrava!!
  • Generic placeholder image
    Soko 02.07.2023. 16:43
    Skijaš, svaka ti čast na komentaru, a mi borci kao sužnji čekamo milostinju od pomenutih... tuga da tužnije ne može biti.
  • Generic placeholder image
    Bjelimići 30.04.2023. 12:56
    Na Treskavici uspjeli ste vratiti Ljeljen, ali dalje prema Donjoj bar, Ogorjelom kuku, Poljicima i selu Ljuta niste uspjeli. Probali smo mi ponovo osvojiti Jakomišlje i nismo ga osvojili. Sela Brda i Hotovlje niste vratili. Nije poginuo ogroman broj naših. Koliko se sjećam na Ljeljenu je poginulo 4 ili 5 vojnika. Jedan je zarobljen. Nekakav momak. Prvi put bio čovjek na Treskavici. Nije znao put. Niste vratili Glavatičevo. Dobrovoljno ste napustili Borke. Šta smo svi dobili? I Kalinovik i Bjelimići i Glavatičevo ostali su slijepo crijevo. Nekolicina se obogatila ratom. Najvećem dijelu nas prepustili su groblja, mržnju i gorčinu.
  • Generic placeholder image
    Bjelimići 24.03.2023. 06:41
    Je li Istok bio na Požiljku sa Koprivicom?😆
  • Generic placeholder image
    Mare 06.07.2022. 08:24
    Hvala vam oblici nasi!
    Za nasu RS zivot se daje!
  • Generic placeholder image
    Istok 05.07.2022. 06:08
    Malo je kukavica kao što su muslimani.
  • Generic placeholder image
    Nemanja 05.07.2022. 01:38
    @Skijas 100% si u pravu. Nasa najveca tragedija i najvece ponizenje. Nosili smo se sa mecima ali ne mozemo da se nosimo sa samim sobom. Takvi smo vijekovima
  • Generic placeholder image
    Skijaš 04.07.2022. 16:43
    Koliko omladine ostavi kosti po Treskavici da bi se danas Eleci, Lučići i Nešići tukli oko ukradenih miliona. Najgori smo narod na svijetu.
Povezane vijesti
Godišnjica upada u vojnu fabriku „Pretis“ u Vogošći Godišnjica upada u vojnu fabriku „Pretis“ u Vogošći
Borbe u Podrinju - Višegrad, Foča 1992. Borbe u Podrinju - Višegrad, Foča 1992.
Bolnica “Koran” – svjedočanstvo o vremenu rata i entuzijazma Bolnica “Koran” – svjedočanstvo o vremenu rata i entuzijazma
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    23h 40m
    0
  • Krađa u Palama
    21h 58m
    0
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    20m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    18h 25m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    21h 13m
    0