БОРС: Јединство - предуслов за остваривање захтјева

14.03.2022. 18:22
0
ИЗВОР: СРНА

Представници 11 регија у којима функционише Борачка организација Републике Српске /БОРС/ данас су у Бијељини закључили да је потребно постићи јединство унутар ове организације како би даље могли да се боре за остваривање својих захтјева.

Предсједник бањалучке Борачке организације Горан Рогић рекао је да су борци тражили борачки додатак за све припаднике борачке популације у износу од пет КМ по мјесецу учешћа у зони борбених дејстава.

Рогић је изјавио новинарима да борци траже да основица за исплату свих примања по закону о правима бораца буде 80 одсто од просјечне плате исплаћене за претходну годину, која је тренутно 63 одсто.

- Тражимо да се ради на томе да буде уплаћен ратни стаж свима који испуњавају те услове, као и да буде донесен акциони план за незапослену дјецу погинулих бораца - навео је Рогић.

Он је истакао да се један од данас усвојених закључака односи и на то да сва примања која иду борачким категоријама иду на трезор, према принципу Фонда за пензијско и инвалидско осигурање.

- Морамо тражити заказивање Скупштине БОРС-а да бисмо ријешили своје персоналне проблеме и тако јединствени покушамо да идемо према властима и остваримо своје захтјеве - напоменуо је Рогић.

Предсједник Борачке организације Бијељина Миодраг Стевановић рекао је да се од Народне скупштине Републике Српске јасно чуло да ће бити даљих активности, да се формира радна група и да је Влади Српске дато на одлучивање колико може да уради за борце.

- Мислим да ће Борачка организација, ако буде наступала јединствено, бити партнер Влади како би стање борачке популације било унапријеђено - навео је Стевановић и додао да је у Републици Српској, према посљедњем попису, око 9.000 социјално угрожених бораца, од којих само у Бијељини око 1.000.

Горан Шеховац из Борачке организације "Илиџански борац" рекао је да се морају наћи квалитетна рјешења за очување БОРС-а, који је дао много живота за Српску.

- Морамо знати проблематику - колико је наших људи обољело од рака, колико их је неправедно осуђено за наводне ратне злочине - истакао је Шеховац.

Предсједник Предсједништва Градске борачке организације Требиње Перо Вукајловић рекао је да се борачке организације у Херцеговини не суочавају са подјелама, већ наступају јединствено, те изразио наду да ће бити ријешене несугласице у оквиру кровног БОРС-а.

- Треба да склонимо у страну сујету и онда ће све бити лакше - оцијенио је Вукајловић.

Предсједник Борачке организације Градишка Милован Гагић рекао је да су представници борачких организација били јединствени око неприхватања закључака Народне скупштине Републике Српске са посљедње сједнице о правима бораца јер, навео је, сматрају да се већ спроводе, а не дају резултате.

Радни састанак општинских и градских борачких организација из организационог састава БОРС-а имао је дневни ред од четири тачке - анализу тренутног стања у БОРС-у, приједлог мјера за превазилажење постојећих подјела унутар те организације, хитно заказивање сједнице Скупштине БОРС-а, анализу закључака са посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске, као и текућа питања.

Коментари 0
Повезане вијести
Преминуо генерал-мајор Бранко Билбија Преминуо генерал-мајор Бранко Билбија
Заштитни моторизовани пук - елитна јединица Војске Републике Српске Заштитни моторизовани пук - елитна јединица Војске Републике Српске
Како је Војсци Републике Српске 1992. године неправедно одузет аеродром Бутмир Како је Војсци Републике Српске 1992. године неправедно одузет аеродром Бутмир
Најчитаније
 • Лишено слободе лице за којим је расписано 13 потрага
  11h 38m
  0
 • Пронађена дрога у Источној Илиџи
  14h 37m
  0
 • Ухапшен малољетник који је претукао радницу Центра за социјални рад
  6h 8m
  0
 • Обавјештење о прекидима електричне енергије
  16h 37m
  0
 • Соларна олуја ће сутра погодити Земљу
  3h 40m
  0