BORS: Jedinstvo - preduslov za ostvarivanje zahtjeva

14.03.2022. 18:22
0
IZVOR: SRNA

Predstavnici 11 regija u kojima funkcioniše Boračka organizacija Republike Srpske /BORS/ danas su u Bijeljini zaključili da je potrebno postići jedinstvo unutar ove organizacije kako bi dalje mogli da se bore za ostvarivanje svojih zahtjeva.

Predsjednik banjalučke Boračke organizacije Goran Rogić rekao je da su borci tražili borački dodatak za sve pripadnike boračke populacije u iznosu od pet KM po mjesecu učešća u zoni borbenih dejstava.

Rogić je izjavio novinarima da borci traže da osnovica za isplatu svih primanja po zakonu o pravima boraca bude 80 odsto od prosječne plate isplaćene za prethodnu godinu, koja je trenutno 63 odsto.

- Tražimo da se radi na tome da bude uplaćen ratni staž svima koji ispunjavaju te uslove, kao i da bude donesen akcioni plan za nezaposlenu djecu poginulih boraca - naveo je Rogić.

On je istakao da se jedan od danas usvojenih zaključaka odnosi i na to da sva primanja koja idu boračkim kategorijama idu na trezor, prema principu Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

- Moramo tražiti zakazivanje Skupštine BORS-a da bismo riješili svoje personalne probleme i tako jedinstveni pokušamo da idemo prema vlastima i ostvarimo svoje zahtjeve - napomenuo je Rogić.

Predsjednik Boračke organizacije Bijeljina Miodrag Stevanović rekao je da se od Narodne skupštine Republike Srpske jasno čulo da će biti daljih aktivnosti, da se formira radna grupa i da je Vladi Srpske dato na odlučivanje koliko može da uradi za borce.

- Mislim da će Boračka organizacija, ako bude nastupala jedinstveno, biti partner Vladi kako bi stanje boračke populacije bilo unaprijeđeno - naveo je Stevanović i dodao da je u Republici Srpskoj, prema posljednjem popisu, oko 9.000 socijalno ugroženih boraca, od kojih samo u Bijeljini oko 1.000.

Goran Šehovac iz Boračke organizacije "Ilidžanski borac" rekao je da se moraju naći kvalitetna rješenja za očuvanje BORS-a, koji je dao mnogo života za Srpsku.

- Moramo znati problematiku - koliko je naših ljudi oboljelo od raka, koliko ih je nepravedno osuđeno za navodne ratne zločine - istakao je Šehovac.

Predsjednik Predsjedništva Gradske boračke organizacije Trebinje Pero Vukajlović rekao je da se boračke organizacije u Hercegovini ne suočavaju sa podjelama, već nastupaju jedinstveno, te izrazio nadu da će biti riješene nesuglasice u okviru krovnog BORS-a.

- Treba da sklonimo u stranu sujetu i onda će sve biti lakše - ocijenio je Vukajlović.

Predsjednik Boračke organizacije Gradiška Milovan Gagić rekao je da su predstavnici boračkih organizacija bili jedinstveni oko neprihvatanja zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske sa posljednje sjednice o pravima boraca jer, naveo je, smatraju da se već sprovode, a ne daju rezultate.

Radni sastanak opštinskih i gradskih boračkih organizacija iz organizacionog sastava BORS-a imao je dnevni red od četiri tačke - analizu trenutnog stanja u BORS-u, prijedlog mjera za prevazilaženje postojećih podjela unutar te organizacije, hitno zakazivanje sjednice Skupštine BORS-a, analizu zaključaka sa posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, kao i tekuća pitanja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sinovi Srpske na vječnoj straži Sinovi Srpske na vječnoj straži
Babalj: Za monstruozne laži protiv VRS mora se odgovarati na sudu Babalj: Za monstruozne laži protiv VRS mora se odgovarati na sudu
Preminuo general-major Branko Bilbija Preminuo general-major Branko Bilbija
Najčitanije
 • Saobraćajna nezgoda u Istočnom Novom Sarajevu
  6h 10m
  3
 • Mladić ubio komšiju ašovom
  14h 39m
  0
 • Put od Lapišnice do Han Dervente osvijetljen
  16h 19m
  14
 • Četvoro poginulih u saobraćajnoj nesreći kod Mostara
  17h 17m
  0
 • Danas javna tribina SDS-a u Kasindolu
  17h 3m
  0