Чај од кестена: Јесењи плод за љековити напитак

27.10.2023. 17:45
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Јесен је магично доба које нам доноси прекрасне плодове, а њен омиљени симбол су кестенови. Неодољиви мирис печених кестенова шири се градским улицама од јесени па све до краја године. Осим плодова, припрема се и мање познати чај од кестена који је врло љековит.

Кестеново дрво је дуговјечно стабло које припада роду Цастанеа, а може доживјети пола вијека. Плодови су препознатљиви по јединственој бодљикавој кошуљици. Најчешће врсте су амерички кестен, европски кестен те кинески, јапански или корејски кестен. Слично храсту, цијењено је, отпорно и квалитетно дрво које има врло топлу боју.

Једноставни су за припрему. Могу се пећи у рерни на лиму за печење 20 - 30 минута на 200 степени. За свестрану употребу, кестенови се кувају у лонцу воде око 30 минута. Након што су кестенови скувани, лако им се скине кора па можете уживати у њима као сласном међуоброку или додатку разним јелима. Не само да су укусна посластица, већ су богати храњивим супстанцама које се повезују с многим здравственим добробитима.

Чај од кестена припрема се од огуљене и самљевене коре плодова. У једну шољу кипуће воде ставе се једна кашика самљевене коре и један плод кестена. Остави се поклопљено 15-20 минута и проциједи. Пијуцкајући овај јесењи напитак, искористићете сва њихова храњива и љековита својства.

Кестенови су одличан извор влакана, разних витамина и минерала попут бакра, мангана, витамина Б6, тиамина, фолата, рибофлавина и калијума.

Садрже низ антиоксиданса, попут витамина Ц, галне киселине, елагинске киселине и танина који штите тјелесне станице од оштећења слободних радикала који су повезани с бројним хроничним болестима.

Студије су откриле да антиоксиданси и калијум у кестену помажу у заштити срца од оксидативног стреса који повећава ризик од можданог удара и болести срца.

Влакна у кестену подржавају пробаву и здравље пробавног система, хране корисне цријевне бактерије те помажу у производњи кратколанчаних масних киселина коју користе станице дебелог цријева (колоноцисти) за енергију и уможавање станица које подржавају пробавно здравље.

Осим тога, влакна у кестену подстичу губитак тежине јер успоравају пробаву хране и смањују апетит.

Храњиве твари кестена такође побољшавају контролу шећера у крви, помажу у повећању осјетљивости на инзулин, спрјечавају упале, а могу имати и потенцијална антиканцерогена својства. Чисте крв, уклањају вишак мокраћне киселине те се препоручују обољелима од гихта и реуме, преноси "КрениЗдраво".

Коментари 0
Повезане вијести
Посна брза чорба Посна брза чорба
Посне суве паприке пуњене кромпиром Посне суве паприке пуњене кромпиром
Посна тортиља са туњевином Посна тортиља са туњевином
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    16h 15m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    14h 59m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    9h 44m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    6h 43m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    6h 49m
    0