Čaj od kestena: Jesenji plod za ljekoviti napitak

27.10.2023. 17:45
0
IZVOR: nezavisne.com

Jesen je magično doba koje nam donosi prekrasne plodove, a njen omiljeni simbol su kestenovi. Neodoljivi miris pečenih kestenova širi se gradskim ulicama od jeseni pa sve do kraja godine. Osim plodova, priprema se i manje poznati čaj od kestena koji je vrlo ljekovit.

Kestenovo drvo je dugovječno stablo koje pripada rodu Castanea, a može doživjeti pola vijeka. Plodovi su prepoznatljivi po jedinstvenoj bodljikavoj košuljici. Najčešće vrste su američki kesten, evropski kesten te kineski, japanski ili korejski kesten. Slično hrastu, cijenjeno je, otporno i kvalitetno drvo koje ima vrlo toplu boju.

Jednostavni su za pripremu. Mogu se peći u rerni na limu za pečenje 20 - 30 minuta na 200 stepeni. Za svestranu upotrebu, kestenovi se kuvaju u loncu vode oko 30 minuta. Nakon što su kestenovi skuvani, lako im se skine kora pa možete uživati u njima kao slasnom međuobroku ili dodatku raznim jelima. Ne samo da su ukusna poslastica, već su bogati hranjivim supstancama koje se povezuju s mnogim zdravstvenim dobrobitima.

Čaj od kestena priprema se od oguljene i samljevene kore plodova. U jednu šolju kipuće vode stave se jedna kašika samljevene kore i jedan plod kestena. Ostavi se poklopljeno 15-20 minuta i procijedi. Pijuckajući ovaj jesenji napitak, iskoristićete sva njihova hranjiva i ljekovita svojstva.

Kestenovi su odličan izvor vlakana, raznih vitamina i minerala poput bakra, mangana, vitamina B6, tiamina, folata, riboflavina i kalijuma.

Sadrže niz antioksidansa, poput vitamina C, galne kiseline, elaginske kiseline i tanina koji štite tjelesne stanice od oštećenja slobodnih radikala koji su povezani s brojnim hroničnim bolestima.

Studije su otkrile da antioksidansi i kalijum u kestenu pomažu u zaštiti srca od oksidativnog stresa koji povećava rizik od moždanog udara i bolesti srca.

Vlakna u kestenu podržavaju probavu i zdravlje probavnog sistema, hrane korisne crijevne bakterije te pomažu u proizvodnji kratkolančanih masnih kiselina koju koriste stanice debelog crijeva (kolonocisti) za energiju i umožavanje stanica koje podržavaju probavno zdravlje.

Osim toga, vlakna u kestenu podstiču gubitak težine jer usporavaju probavu hrane i smanjuju apetit.

Hranjive tvari kestena takođe poboljšavaju kontrolu šećera u krvi, pomažu u povećanju osjetljivosti na inzulin, sprječavaju upale, a mogu imati i potencijalna antikancerogena svojstva. Čiste krv, uklanjaju višak mokraćne kiseline te se preporučuju oboljelima od gihta i reume, prenosi "KreniZdravo".

Komentari 0
Povezane vijesti
Posna brza čorba Posna brza čorba
Posne suve paprike punjene krompirom Posne suve paprike punjene krompirom
Posna tortilja sa tunjevinom Posna tortilja sa tunjevinom
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    15h 2m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    13h 46m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    8h 31m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    5h 30m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    5h 36m
    0