Чајничанка као седмогодишњакиња завршила у горажданском казамату

09.09.2021. 09:36
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Чајничанка Ивана Машић Тупеша као седмогодишњакиња преживјела је тортуру као једна од најмлађих логорашица у горажданском казамату, пише "Глас Српске".

Ивана, која је данас удата и мајка троје дјеце, није имала ни пуних седам година када је доспјела у овај логор. 

Били су то тешки дани за једну од најмлађих дјевојчица која се нашла у злогласном логору током Одбрамбено-отаџбинског рата деведесетих година.

"Глас Српске" пише да су 14. фебруара, на дан Светог мученика Трифуна 1993. године, велико српско село Поникве у општини Чајниче, које се налази на супротној страни од Горажда, изненада напали "до зуба наоружани" припадници такозваних "зелених беретки" из Горажда.

Муслимански екстремисти су искористили прилику и у раним јутарњим часовима, док су мјештани спавали, напали небрањене Поникве.

На самом почетку, мјештани нису ни били свјесни онога што ће се десити, а у овом селу било је и много жртава током напада муслиманских снага.

Животе су тада изгубили Иванина баке Стоја Дачевић и Душанка Машић, дјед Божо Дачевић и стриц Жељко Машић, тада четрнаестогодишњак.

Ивана је у том нападу тешко рањена, а онако уплакана и крвава, у нарамку мајке Полке одведена је у Горажде. 

Након четири мјесеца тортуре, размијењена је заједно са мајком, која је убрзо након тога преминула у својој 31. години.

"Глас Српске" пише да је Иванино рјешење о трајном инвалидитету, које је након окончања рата процијењено на 80 одсто, остало је као доказ страдања које је проживјела.

Упркос томе, Ивани није сметало да се укључи у свакодневни породични живот, убрзо након тога заврши средњу трговачку школу. Ипак, до посла није успијевала доћи и пуних 17 година била је незапослена.

Тек почетком ове године, Ивана је добила посао у подручној јединици Пореске управе Републике Српске у Чајничу, али на уговор о дјелу.

И њен супруг је ове године добио посао возача  ШГ "Вучевица" у Чајничу, а велику захвалност породица дугује министарки финансија Зори Видовић, која се побринула да запосли ову породицу.

Коментари 0
Повезане вијести
Операција ''Звијезда 94'' - Горажде 1994. Операција ''Звијезда 94'' - Горажде 1994.
Борбе у Подрињу - Вишеград, Фоча 1992. Борбе у Подрињу - Вишеград, Фоча 1992.
У храмова у Тузли, Зеници, Маглају и Горажду обиљежено Бадње вече У храмова у Тузли, Зеници, Маглају и Горажду обиљежено Бадње вече
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    12h 31m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    11h 26m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    6h 14m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    7h 20m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    15h 48m
    0