Čajničanka kao sedmogodišnjakinja završila u goraždanskom kazamatu

09.09.2021. 09:36
0
IZVOR: glassrpske.com

Čajničanka Ivana Mašić Tupeša kao sedmogodišnjakinja preživjela je torturu kao jedna od najmlađih logorašica u goraždanskom kazamatu, piše "Glas Srpske".

Ivana, koja je danas udata i majka troje djece, nije imala ni punih sedam godina kada je dospjela u ovaj logor. 

Bili su to teški dani za jednu od najmlađih djevojčica koja se našla u zloglasnom logoru tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata devedesetih godina.

"Glas Srpske" piše da su 14. februara, na dan Svetog mučenika Trifuna 1993. godine, veliko srpsko selo Ponikve u opštini Čajniče, koje se nalazi na suprotnoj strani od Goražda, iznenada napali "do zuba naoružani" pripadnici takozvanih "zelenih beretki" iz Goražda.

Muslimanski ekstremisti su iskoristili priliku i u ranim jutarnjim časovima, dok su mještani spavali, napali nebranjene Ponikve.

Na samom početku, mještani nisu ni bili svjesni onoga što će se desiti, a u ovom selu bilo je i mnogo žrtava tokom napada muslimanskih snaga.

Živote su tada izgubili Ivanina bake Stoja Dačević i Dušanka Mašić, djed Božo Dačević i stric Željko Mašić, tada četrnaestogodišnjak.

Ivana je u tom napadu teško ranjena, a onako uplakana i krvava, u naramku majke Polke odvedena je u Goražde. 

Nakon četiri mjeseca torture, razmijenjena je zajedno sa majkom, koja je ubrzo nakon toga preminula u svojoj 31. godini.

"Glas Srpske" piše da je Ivanino rješenje o trajnom invaliditetu, koje je nakon okončanja rata procijenjeno na 80 odsto, ostalo je kao dokaz stradanja koje je proživjela.

Uprkos tome, Ivani nije smetalo da se uključi u svakodnevni porodični život, ubrzo nakon toga završi srednju trgovačku školu. Ipak, do posla nije uspijevala doći i punih 17 godina bila je nezaposlena.

Tek početkom ove godine, Ivana je dobila posao u područnoj jedinici Poreske uprave Republike Srpske u Čajniču, ali na ugovor o djelu.

I njen suprug je ove godine dobio posao vozača  ŠG "Vučevica" u Čajniču, a veliku zahvalnost porodica duguje ministarki finansija Zori Vidović, koja se pobrinula da zaposli ovu porodicu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Operacija ''Zvijezda 94'' - Goražde 1994. Operacija ''Zvijezda 94'' - Goražde 1994.
Borbe u Podrinju - Višegrad, Foča 1992. Borbe u Podrinju - Višegrad, Foča 1992.
U hramova u Tuzli, Zenici, Maglaju i Goraždu obilježeno Badnje veče U hramova u Tuzli, Zenici, Maglaju i Goraždu obilježeno Badnje veče
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    22h 4m
    0
  • Krađa u Palama
    20h 22m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    16h 49m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    19h 37m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    12h 58m
    0