Цијене горива у Српској ће мировати за празнике

23.12.2021. 08:35
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Цијене горива на пумпама у Српској су и даље у благом паду, али у наредном периоду се очекује стагнација цијена, потврдио је за "Независне новине" Драган Тришић, предсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике.

- У наредном периоду можемо очекивати стабилне цијене, односно задржаће се овај ниво цијена које имамо у Републици Српској, бар што се тиче надолазећих празника - казао је Тришић.

Како је рекао, садашње цијене се крећу у просјеку БМБ95 2,21 - 2,30 КМ/литри и дизел ЕД5 2,07 - 2,29 КМ/литри, док су цијене ТНГ-а и даље 1,49 - 1,56 КМ/литри, зависно од регије и дистрибутера.

Како је за "Независне новине" рекао Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за међународни и унутрашњи транспорт РС, сваки фенинг појефтињења је од користи превозницима. 

- Заустављен раст цијена горива на пумпама широм Српске је јако значајан и за превознике, али и за грађане - казао је Грбић и истиче да смо свједоци да су цијене горива у претходним мјесецима стално расле, али цијене превоза се нису мијењале. 

- Ми цијене превоза нисмо дизали ни за један фенинг уназад пет или шест година, чак су и пале за неке дестинације - казао је Грбић и истиче да има најава да ће оне додатно да падају у наредном периоду.  Да је заустављени раст цијена горива значајан за потрошаче сматра и Муриса Марић, извршна директорица Удружења грађана ДОН Приједор.

- Наравно да је јако битно да падају цијене горива свим људима јер знамо да је оно главни покретач свега, тако да је сваки фенинг јефтиније гориво спас за саме потрошаче - казала је Марићева за "Независне новине".

Истиче да ниже цијене горива неће утицати на појефтињење основних животних намирница. "Иако цијене горива падају, неће се десити да дође до појефтињења основних животних намирница", казала је Марићева и истакла да је то сигурно апсурд у свему.

- Међутим, сигурно је да смо задовољни што се зауставио раст цијена и ако у наредном периоду дође до значајнијег пада биће то на велико задовољство грађана - закључила је Марићева.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Aleksa 23.12.2021. 09:38
    Ja jesu se i namucili da smanje,na platu od 540 km ti sad vidi kako i sta,plus hrana dazbine a moras i goriva nasuti
Повезане вијести
Нерадни дан у Српској Нерадни дан у Српској
Сутра нерадни дан Сутра нерадни дан
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    21h 14m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    17h 46m
    4
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    20h 30m
    0
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    16h 8m
    0
  • Одржан историјски час на Новом Зејтинлику за готово 250 ученика
    19h 10m
    0