Цијене хране дивљају, а новчаници све празнији

19.08.2021. 19:17
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Грађани Српске константно су на удару поскупљења хране и осталих роба које морају да купују свакодневно, а од прошле јесени до данас цијене основних животних намирница у просјеку су скочиле између 15 и 20 одсто.

Оно што додатно забрињава јесте чињеница да нема назнаке да би цијене хране могле да се стабилизују. Фармери упозоравају да ће суша имати катастрофалне посљедице на пољопривредну производњу, те да би приноси могли да буду преполовљени и лошијег квалитета. То ће, како објашњавају, довести до поскупљења, најприје сточне хране, а онда и пекарских производа и меса.

– На јесен треба да очекујемо раст цијена, те повећање увоза, јер ће понуда бити далеко мања него иначе – рекао је за Српскаинфо предсједник Удружења повртара РС, Бране Мастало.

Због поскупљења брашна, уља, шећера, горива, цијене одређених пекарских производа су од почетка године већ отишле и до 20 фенинга.

У протеклом периоду, највише је, свакако, поскупило уље, чија је цијена од почетка године расла сваки мјесец мјесец, што је случај и са горивом.

Званична статистика показује да је од јуна лане до јуна ове године литар горива у РС поскупио за око 24 одсто, а литар уља за чак 40 одсто.

Како су за Српскаинфо потврдили у Асоцијацији самосталних трговинских радњи бањалучке регије, основне животне намирнице су за непуних годину дана у просјеку поскупиле за 15 до 20 одсто.

– Највише је поскупило уље, али расту цијене и осталих прехрамбених намирница. Један од разлога је поскупљење горива, што доводи до раста трошкова транспорта и производње. Чињеница је да поскупљују робе које грађани купују свакодневно, док пензије и плате углавном мирују – истиче за Српскаинфо предсједник ове асоцијације Богдан Марјановић.

Велка С, пензионерка из Бањалуке, каже да се, у оваквој ситуацији, обичном човјеку отело живјети.

– Спорадично се деси повећање пензија и плата за пар процената, док се поскупљења само нижу. За исто пара из дана у дан можемо да купимо све мање. Власти је битно да они добро живе, да обнове своје возне паркове и да путују, а нико не хаје за народ који једва преживљава – каже наша саговорница.

Економисти објашњавају да најприје цијене подижу произвођачи базних роба од којих се праве финални производи.

– Онда, ланчано, цијене дижу и остали. Један од разлога је то што су лане многа предузећа имала губитке у пословању, које желе да надомјесте често нереалним поскупљењима. А све то на крају плаћају грађани – наглашава за Српскаинфо економиста Предраг Дудуковић.

Додаје да нико од оних који су у ланцу снабдијевања не жели да се одрекне своје зараде.

– Тако ће бити све док не дође до пада продаје. Јер, док људи купују, трговци неће ићи са смањењем цијена, чак ће их и повећавати. Међутим, и прије ових поскупљења животни стандард грађана није био висок. Ако настави овако, људи ће престати куповати производе који нису есенцијални за живот, пазариће само оно основно, што ће довести до пада промета – истиче Дудуковић.

Трговци истичу да се још не суочавају са значајнијим падом промета, али да је све више оних који воће и поврће купују на комад, док месо, сухомеснате и квалитетније млијечне производе пазаре јако ријетко.

Од укупног броја запослених, за минималац и испод тог износа ради сваки осми запослени, док безмало половина радничке класе својим примањима не може да задовољи ни трошак прехране из потрошачке корпе.

Према подацима Савеза синдиката РС, просјечна плата је у јуну износила 994 марке, док је поменута корпа коштала 1.930, а трошак хране 742 КМ. Кад се у обзир узму просјечне зараде по дјелатностима, за подмирење трошкова из синдикалне потрошачке корпе за једну четворочлану породицу потребне су најмање двије и по просјечне плате из реалног сектора.

Због неконтролисаног и значајног раста цијена основних животних намирница и горива, из Савеза синдиката РС недавно су затражили да за ове производе буду смањене марже. Поручили су да поскупљења оптерећују кућне буџете велике већине грађана Српске.

– У посљедњих неколико мјесеци на тржишту имамо свакодневна поскупљења брашна и производа од брашна, млијека и млијечних производа, масти и уља, меса и месних прерађевина. Ријеч је о поскупљењима производа који су неопходни за голу егзистенцију, док плате радника, те просјечна плата у РС, не могу да подмире потрошачку корпу. А већ од јесени се очекује нови талас поскупљења – поручили су из овог савеза.

Из Министарства трговине и туризма РС одговорили су да, како би марже на основне животне намирнице биле смањене, треба да дође до значајнијих поремећаја на тржишту или ванредног стања, као што се десило лане.

 

Коментари 0
Повезане вијести
“Случајна” грешка пуни касе трговаца “Случајна” грешка пуни касе трговаца
Током пет година цијена јунетине скочила за 7 КМ, а кафе за 5 КМ Током пет година цијена јунетине скочила за 7 КМ, а кафе за 5 КМ
Минималац им послужио да експресно поскупе производе: Бурек и јогурт 5,50 КМ Минималац им послужио да експресно поскупе производе: Бурек и јогурт 5,50 КМ
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    23h 32m
    0
  • Крађа у Палама
    21h 50m
    0
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    12m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    18h 17m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    21h 5m
    0