Цијене у БиХ расту, плате остају исте

15.07.2022. 10:44
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Док цијене у Босни и Херцеговини расту, плате остају исте. Савез синдиката Републике Српске на сједници Економско-социјалног савјета Републике Српске затражиће повећање најниже плате, која износи 650 КМ и покрива тек 30 одсто мјесечне потрошачке корпе.

Привредници су против повећања најниже плате, јер ће то, кажу, утицати на раст цијена. Због одбијања Федералне владе да повећа минималац у ФБиХ, Савез самосталних синдиката БиХ најављује протесте у септембру.

Галопирајући раст цијена и инфлације у оба ентитета најтеже падају радницима који раде за минималац.

Против повећања најниже плате

Савез синдиката Републике Српске сматра да послодавци могу повећати минималац радницима, јер имају значајне пореске олакшице и добит. Очекују да се у наредних мјесец дана кроз социјални дијалог дефинише колико је процентуално могуће повећати најнижу плату. Уколико буду одбијени, кажу да нису искључени ни штрајкови ни протести.

– Наши послодавци у региону плаћају најнижу стопу доприноса на плате. Влада Републике Српске даје средства за повећање плаћа радницима у привреди код приватних послодаваца – каже Данко Ружичић, потпредсједник Савеза синдиката Републике Српске за привреду.

Привредници у Републици Српској су категорично против повећања најниже плате. Кажу да је захтјев економски неоправдан и да је привреда преоптерећена, нарочито кроз повећање цијена репроматеријала и енергената.

Синдикални захтјеви

Синдикални захтјеви за повећање минималца у ФБиХ у висини 70 одсто просјечне плате нису добили зелено свјетло од Федералне владе.

– Влада не жели да настави социјални дијалог да би се повећала најнижа плата у ФБиХ. Чврсто смо одлучили да ћемо у септембру организовати масовне протесте – истиче Мевлудин Бектић, предсједник Савеза самосталних синдиката БиХ, преноси Аваз.

Породица која живи од минималца у БиХ у ствари живи испод границе сиромаштва и тешко да може да обезбједи прехрамбени минимум. Власти у БиХ не чине ништа да ублаже сиромаштво и инфлацију, па се, како синдикалци кажу, може очекивати нови, масовни талас исељавања из БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Сир у сендвичу постаје луксуз Сир у сендвичу постаје луксуз
Узалуд контроле, цијене и даље дивљају Узалуд контроле, цијене и даље дивљају
У 2023. могућа три сценарија, ниједан није оптимистичан У 2023. могућа три сценарија, ниједан није оптимистичан
Најчитаније
 • Тужилаштво потврдило хапшење Лучића
  14h 23m
  10
 • Лице лишено слободе због покушаја убиства у Источном Новом Сарајеву
  15h 36m
  6
 • Бабаљ: "Незнани јунак из власти подржао СДС, нестала три гласа за ПДП" (ВИДЕО)
  10h 49m
  0
 • Драгица храбрим кораком гази стазу од трња до звијезда
  14h 45m
  2
 • Иста цијена струје и љети и зими
  17h 9m
  6