Цијене у БиХ расту, плате остају исте

15.07.2022. 10:44
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Док цијене у Босни и Херцеговини расту, плате остају исте. Савез синдиката Републике Српске на сједници Економско-социјалног савјета Републике Српске затражиће повећање најниже плате, која износи 650 КМ и покрива тек 30 одсто мјесечне потрошачке корпе.

Привредници су против повећања најниже плате, јер ће то, кажу, утицати на раст цијена. Због одбијања Федералне владе да повећа минималац у ФБиХ, Савез самосталних синдиката БиХ најављује протесте у септембру.

Галопирајући раст цијена и инфлације у оба ентитета најтеже падају радницима који раде за минималац.

Против повећања најниже плате

Савез синдиката Републике Српске сматра да послодавци могу повећати минималац радницима, јер имају значајне пореске олакшице и добит. Очекују да се у наредних мјесец дана кроз социјални дијалог дефинише колико је процентуално могуће повећати најнижу плату. Уколико буду одбијени, кажу да нису искључени ни штрајкови ни протести.

– Наши послодавци у региону плаћају најнижу стопу доприноса на плате. Влада Републике Српске даје средства за повећање плаћа радницима у привреди код приватних послодаваца – каже Данко Ружичић, потпредсједник Савеза синдиката Републике Српске за привреду.

Привредници у Републици Српској су категорично против повећања најниже плате. Кажу да је захтјев економски неоправдан и да је привреда преоптерећена, нарочито кроз повећање цијена репроматеријала и енергената.

Синдикални захтјеви

Синдикални захтјеви за повећање минималца у ФБиХ у висини 70 одсто просјечне плате нису добили зелено свјетло од Федералне владе.

– Влада не жели да настави социјални дијалог да би се повећала најнижа плата у ФБиХ. Чврсто смо одлучили да ћемо у септембру организовати масовне протесте – истиче Мевлудин Бектић, предсједник Савеза самосталних синдиката БиХ, преноси Аваз.

Породица која живи од минималца у БиХ у ствари живи испод границе сиромаштва и тешко да може да обезбједи прехрамбени минимум. Власти у БиХ не чине ништа да ублаже сиромаштво и инфлацију, па се, како синдикалци кажу, може очекивати нови, масовни талас исељавања из БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Шулић открио производe којима ће бити снижене цијене у Српској Шулић открио производe којима ће бити снижене цијене у Српској
Средњошколци у Палама прославили Дан српског јединства, слободе и националне заставе (ФОТО) Средњошколци у Палама прославили Дан српског јединства, слободе и националне заставе (ФОТО)
Ванредни поремећаји на нафтном тржишту могли би довести до домино ефекта Ванредни поремећаји на нафтном тржишту могли би довести до домино ефекта
Најчитаније
 • Детаљи трагедије у којој је живот изгубио директор Студентског дома Фоча
  19h 36m
  0
 • Опљачкана бензинска пумпа у Источној Илиџи
  21h 27m
  0
 • Како је Милош Обреновић тјерао мушкарце да се жене
  22h 59m
  3
 • Најава прекида водоснабдијевања за сутра
  14h 38m
  0
 • Шулић открио производe којима ће бити снижене цијене у Српској
  16h 19m
  4