Cijene u BiH rastu, plate ostaju iste

15.07.2022. 10:44
0
IZVOR: srpskainfo.com

Dok cijene u Bosni i Hercegovini rastu, plate ostaju iste. Savez sindikata Republike Srpske na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske zatražiće povećanje najniže plate, koja iznosi 650 KM i pokriva tek 30 odsto mjesečne potrošačke korpe.

Privrednici su protiv povećanja najniže plate, jer će to, kažu, uticati na rast cijena. Zbog odbijanja Federalne vlade da poveća minimalac u FBiH, Savez samostalnih sindikata BiH najavljuje proteste u septembru.

Galopirajući rast cijena i inflacije u oba entiteta najteže padaju radnicima koji rade za minimalac.

Protiv povećanja najniže plate

Savez sindikata Republike Srpske smatra da poslodavci mogu povećati minimalac radnicima, jer imaju značajne poreske olakšice i dobit. Očekuju da se u narednih mjesec dana kroz socijalni dijalog definiše koliko je procentualno moguće povećati najnižu platu. Ukoliko budu odbijeni, kažu da nisu isključeni ni štrajkovi ni protesti.

– Naši poslodavci u regionu plaćaju najnižu stopu doprinosa na plate. Vlada Republike Srpske daje sredstva za povećanje plaća radnicima u privredi kod privatnih poslodavaca – kaže Danko Ružičić, potpredsjednik Saveza sindikata Republike Srpske za privredu.

Privrednici u Republici Srpskoj su kategorično protiv povećanja najniže plate. Kažu da je zahtjev ekonomski neopravdan i da je privreda preopterećena, naročito kroz povećanje cijena repromaterijala i energenata.

Sindikalni zahtjevi

Sindikalni zahtjevi za povećanje minimalca u FBiH u visini 70 odsto prosječne plate nisu dobili zeleno svjetlo od Federalne vlade.

– Vlada ne želi da nastavi socijalni dijalog da bi se povećala najniža plata u FBiH. Čvrsto smo odlučili da ćemo u septembru organizovati masovne proteste – ističe Mevludin Bektić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, prenosi Avaz.

Porodica koja živi od minimalca u BiH u stvari živi ispod granice siromaštva i teško da može da obezbjedi prehrambeni minimum. Vlasti u BiH ne čine ništa da ublaže siromaštvo i inflaciju, pa se, kako sindikalci kažu, može očekivati novi, masovni talas iseljavanja iz BiH.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srpska legalizuje isplatu plate u koverti Srpska legalizuje isplatu plate u koverti
“Slučajna” greška puni kase trgovaca “Slučajna” greška puni kase trgovaca
Gorivo u BiH skuplje za pet pfeniga Gorivo u BiH skuplje za pet pfeniga
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    6h 22m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    17h 55m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    17h 36m
    0
  • Povelja opštine Istočna Ilidža Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža“
    22h 47m
    0
  • Premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka"
    22h 1m
    0