Цијене злата руше рекорде

08.10.2020. 11:29
0
ИЗВОР: СРНА

Тренд раста цијена злата биће настављен и у јесен због пандемије ковида 19, тврде стручњаци и напомињу да је цијена злата љетос достигла највиши ниво у историји, 2.070 долара по унци.

Цијена злата је ове године, у једном тренутку, "скочила" за више од 30 одсто, док се тренутно злато налази 26 одсто изнад своје вриједности с почетка године.

Према аналитичарима из већине инвестиционих банака, слиједи наставaк тренда раста цијена злата, јер је реална могућност да ће се Европа наћи под новим ударом вируса корона.

Ту су и предстојећи предсједнички избори у САД, који су у прошлости већ изазивали изразите осцилације на тржиштима, што би могло да повећа потражњу за златом.

Тензије између САД и Кине могу, такође, да подигну цијену злата.

Банке су увјерене да слиједи додатна "златна" експанзија.

"Голдман Сакс" предвиђа да ће злато поново премашити 2.000 долара за унцу ове године, те да ће ускоро достићи и 2.300 долара. Исту прогнозу има и "Џи-Пи Морган".

Најновију прогнозу објавио је "Сосијете женерал", који очекује просјечну цијену злата од 2.200 долара у првом тромјесечју идуће године, преносе "Блумберг" и "Вол стрит журнал".

Коментари 0
Повезане вијести
Први дан јесени Први дан јесени
Цијене у Њемачкој драстично порасле, али и даље су ниже него у БиХ Цијене у Њемачкој драстично порасле, али и даље су ниже него у БиХ
Под лупом инспектора цијене млијека, шећера, брашна, уља Под лупом инспектора цијене млијека, шећера, брашна, уља
Најчитаније
 • Преминуо др Дејан Кафка
  22h 13m
  7
 • Јовичић повлачи кандидатуру, из ДНС-а позвали да гласају за Тривићеву?
  23h 23m
  4
 • Упуцан Радоје Звицер, шеф кавачког клана тешко рањен?
  15h 18m
  0
 • ОО СДС Калиновик: Спрема се велика изборна превара
  21h 44m
  7
 • Серијски силоватељ Игор Милошевић поново иза решетака
  19h 2m
  0