Чика Ђорђе данас слави 92. рођендан

01.05.2020. 16:52
0
ИЗВОР: srpskainfo

Више од пола вијека Ђорђе чува гробове ратника из славног времена погинулих приликом пробоја Солунског фронта, одлучујуће битке у Првом свјетском рату. На Зејтинлику почивају мошти 21.000 ратника, од којих су 8.000 из Србије. Ђорђе зна имена свакога од њих и чува их од заборава.

Дочекује и испраћа потомке Солунаца, рецитује стихове Војислава Илића Млађег и срдачно дијели савјете младим нараштајима, преноси "Блиц".

Посао чувара гробља наслиједио је од оца Ђура, а он од свог оца Сава Михаиловића, солунског добровољца родом из Грбља код Боке Которске. Иако у годинама, часна старина се не да.

Данас је прославио 92. рођендан, али ипак редовно обилази гробље, почисти шта треба, помогне. Истина, не као раније. С обзиром на то да нема мушког потомка, већ двије кћерке, као и због здравственог стања,Ђорђа је на овом мјесту наслиједио Предраг Недељковић још 2014. године.

Прије двије године навршио се тачно један вијек од пробоја Солунског фронта. Дјед Ђорђе, увијек у војничкој униформи ратника из Великог рата, имао је велику жељу да дочека тај јубилеј. Није могао сакрити срећу и понос који осећа кад год се спомену славни Солунци.

Тада смо и упознали његов велики животни ослонац и подршку, Гркињу Фатини коју зову Светлана, дједа Ђорђеву супругу с којом ове године прославља 60 година брака.

– Ђорђев стриц нас је упознао и тако, мало по мало, родила се љубав коју гајимо већ 58 година. Имамо кћерке и двије унуке, једна је адвокатица, а друга фармацеуткиња. Родом сам из једног грчког села, али сам се због Ђорђа преселила овде. Стари смо и здравље нас не служи баш најбоље, али се добро држимо. Ђорђе нема одмор, стално ради, па нисмо имали прилике да често посјећујемо Србију, а и здравље му је нарушено – причала је прије неколико година за "Блиц" Фатини.

Раније ове године, дједа Ђорђе је добио на поклон српску народну ношњу. Наиме, Аранђеловчанин Ивица Анђелић покренуо је хуманитарну акцију за куповину српске народне ношње чувеном чика Ђорђу, чувару српског војничког гробља на Зејтинлику.

Након што је новац прикупљен, овај човјек је лично отишао у Грчку и предао поклон чика Ђорђу.

Коментари 0
Повезане вијести
Ђорђу Михаиловићу биће постављена спомен-биста на Зејтинлику Ђорђу Михаиловићу биће постављена спомен-биста на Зејтинлику
Солунски фронт је велика жртва и Срба западно од Дрине Солунски фронт је велика жртва и Срба западно од Дрине
Деда Ђорђу биста на Зејтинлику Деда Ђорђу биста на Зејтинлику
Најчитаније
  • ПУ Источно Сарајево: Ухапшен мушкарац због основа сумње да је мучио и убио пса
    6h 8m
    4
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    7h 57m
    0
  • Погледајте како данас изгледа Црква Христа Спаситеља у Истанбулу која је претворена у џамију (ФОТО/ВИДЕО)
    2h 26m
    13
  • Како је некад изгледао час физичког (ФОТО)
    7h 1m
    0
  • Паљани прваци Балкана у џију-џицуу
    19h 0m
    0