Посљедњи чувар Зејтинлика наставља да бди над сјенама српских јунака

27.09.2024. 19:20
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Поводом обиљежавања 106. годишњице од пробоја Солунског фронта, сутра ће, испред куће у којој је живио, бити откривена спомен - биста дједа Ђорђа Михаиловића, човјека који је 60 година био је чувар српског војног гробља у Зејтинлику.

Биста коју је даровала ливница "Браћа Јеремић" из Врчина, дјело је академског вајара Љубомира Лацовића.

Заједница ветерана Србије поздравила је овај чин и навела да он има дубоку симболику, јер подсјећа на храброст и жртву наших предака.

Из заједнице ветерана истичу да ће свечаности присуствовати 120 бораца, ратних војних инвалида, породица палих бораца и њихових потомака, као и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић.

- Деда Ђорђе није само фигура из прошлости, већ је и жива инспирација за све нас који данас настављамо да чувамо вредности које су наши преци бранили. Борци, ратни војни инвалиди, породице палих бораца и њихови потомци са којима долазим на церемонију носе дубоко укорењену емоцију, јер за њих Зејтинлик и деда Ђорђа представљају нешто више од историјског сећања. За многе од њих, ово место је симбол њихове личне борбе - рекао је предсједник Заједнице ветерана Србије Марко Мартиновић.

На дан свечаности, као чин одавања почасти јунацима који су сахрањени на српском војном гробљу у Зејтинлику, ветерани ће развити 100 метара дугу заставу Србије.

- Осећам дубоку захвалност и понос што могу да допринесем очувању тог наслеђа и да учествујем у овој церемонији која повезује генерације - од оних који су се борили, до нас који настављамо да чувамо њихову успомену - додао је Мартиновић.

Ђорђе Михаиловић рођен је 1928. године у Солуну и био је трећа генерација Михаиловића која је чувала српско војно гробље.

Дужност чувара гробља најприје је вршио његов дједа, солунски добровољац Саво, који је сакупио своје мртве саборце и чувао их до своје смрти.

Саво је са саборцима сахрањен на Зејтинлинку, а дужност преузима његов син Ђуро, који је током Другог свјетског рата успио да од нацистичке војске сачува гробље и вриједности које се тамо налазе.

Након Ђурове смрти, 1961. године, дужност преузима Ђорђе, посљедњи мушки потомак лозе Михаиловић.

Ђорђе Михаиловић - Дједа Ђорђе био чувар гробља до своје деведесетчетврте године, а са дужности је одступио због нарушеног здравља.

Често је говорио да му је највећа жеља да добије српско држављанство, а 2020. године у "Службеном гласнику" објављено је да је грчки држављанин Ђорђе Михаиловић, вишедеценијски чувар и водич кроз српско војно гробље Зејтинлик постао држављанин Србије.

Ђорђе Михаиловић добитник је награде "Мајка Србија" у области хуманитарних активности, развијању и јачању међусобних веза, унапређивању економске сарадње, а одликован је и Орденом српске заставе другог степена и Орденом Светог Саве првог степена.

Преминуо је 2023. године у 96. години, а сахрањен је на српском војном гробљу Зејтинлик у Солуну  уз војне почасти и химну "Боже правде".

По сопственој жељи сахрањен је у крипти у којој почивају његов дједа и отац са српском шајкачом.

Коментари 0
Повезане вијести
Ђорђу Михаиловићу биће постављена спомен-биста на Зејтинлику Ђорђу Михаиловићу биће постављена спомен-биста на Зејтинлику
Солунски фронт је велика жртва и Срба западно од Дрине Солунски фронт је велика жртва и Срба западно од Дрине
Деда Ђорђу биста на Зејтинлику Деда Ђорђу биста на Зејтинлику
Најчитаније
  • Мајор Коста Тодоровић – Легенда о српском храбром срцу
    14h 11m
    0
  • Домаћи посни брускети
    14h 44m
    0
  • Ухапшен Сокочанин због сумње да је бацио бомбу у двориште куће
    10h 2m
    4
  • Лице тешко повријеђено у саобраћајној незгоди код Рогатице
    12h 10m
    0
  • Сокочани ухапшени због сумње да су намјеравали полицајцима запалити возила
    8h 23m
    1