Чоколадни мус

01.02.2023. 08:35
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Укусна, сочна, мекана, чоколадна посластица, која се уједно лако и брзо спрема?

Мислите да је немогуће? Чоколадни мус је једна таква посластица. Краси је једноставност у припреми и састојцима, оригиналност и савршенство укуса те мекана и сласна текстура.

Историја

Тачна година настанка муса није позната. Међутим, претпоставља се да је чоколадни мус настао у 18. вијеку. У прилог томе говоре чињенице да су тад француски кувари открили како да направе мус, дакле, како да ту смјесу, односно пјену направе од јаја. А онда су почели да експериментишу и правили различите врсте мусева, прије свега слане. Мус се тада правио и од меса и од рибе, као и од поврћа. Оно што историја говори јесте да је чоколада стигла у Шпанију у 16. вијеку и да су је донијели конквистадори из Мексика, а у Француску је стигла тек вијек касније. Тек тад француски кувари почели су да експериментишу и праве посластице и слаткише од чоколаде. Тадашњи чоколадни мус се разликовао од данашњег по текстури, јер је више подсјећао на сладолед.

А тридесетих година прошлог вијека почиње прича о чоколадном мусу, онаквом каквог га данас конзумирамо. Иновативни њујоршки ресторан из Сједињених Америчких Држава је заслужан за настанак модерног чоколадног муса, а за то је била заслужна и појава електричног миксера.

Како се прави чоколадни мус?

За традиционалну верзију чоколадног муса биће вам потребни чоколада, јаја, шећер и маргарин. Многи други рецепти укључују и слатку павлаку, воће и многе друге састојке, све зависи од тога шта волите и шта вам прија.

Биће вам потребно пет јаја, 200 грама црне чоколаде, око 200 грама шећера, двије кесице ванилиног шећера, као и 125 милилитара слатке павлаке.

Прво што треба да урадите и што је основа било које врсте чоколадног муса јесте да раздвојите бјеланца и жуманца. Прво посебно умутите бјеланца са 100 грама шећера, а затим и жуманца и ванилин шећер, док ћете у трећој чинији умутити слатку павлаку. Затим чоколаду истопите на пари те је сипајте у чинију у којој сте мутили жуманца. У добијену смјесу додаје умућену слатку павлаку, а тек кад то сједините сасвим полако додајете бјеланца.

Овако спремљену смјесу можете подијелити у мање чиније или можете пресути у неку већу посуду, те ставити у фрижидер на хлађење, уз обавезно прекривање фолијом јер га тај начин штитите од других арома и мириса који могу да се нађу у фрижидеру. Кад се посластица охлади, уживаћете у једноставности, укусу, мирису и текстури. Они који воле наранџу могу нарендати мало њене коре, а на мус се може ставити и листић нане, али и комадићи бадема, ораха или љешника. Такође, добра идеја је ставити и неко ситно воће по површини, а можете само мус посути какаоом.

Коментари 0
Повезане вијести
Посна сатараш пица Посна сатараш пица
Посни роштиљ од кромпира Посни роштиљ од кромпира
Посна тортиља са туњевином и поврћем Посна тортиља са туњевином и поврћем
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    11h 29m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    23h 2m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    22h 43m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    9h 43m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    7h 33m
    0