Čokoladni mus

01.02.2023. 08:35
0
IZVOR: nezavisne.com

Ukusna, sočna, mekana, čokoladna poslastica, koja se ujedno lako i brzo sprema?

Mislite da je nemoguće? Čokoladni mus je jedna takva poslastica. Krasi je jednostavnost u pripremi i sastojcima, originalnost i savršenstvo ukusa te mekana i slasna tekstura.

Istorija

Tačna godina nastanka musa nije poznata. Međutim, pretpostavlja se da je čokoladni mus nastao u 18. vijeku. U prilog tome govore činjenice da su tad francuski kuvari otkrili kako da naprave mus, dakle, kako da tu smjesu, odnosno pjenu naprave od jaja. A onda su počeli da eksperimentišu i pravili različite vrste museva, prije svega slane. Mus se tada pravio i od mesa i od ribe, kao i od povrća. Ono što istorija govori jeste da je čokolada stigla u Španiju u 16. vijeku i da su je donijeli konkvistadori iz Meksika, a u Francusku je stigla tek vijek kasnije. Tek tad francuski kuvari počeli su da eksperimentišu i prave poslastice i slatkiše od čokolade. Tadašnji čokoladni mus se razlikovao od današnjeg po teksturi, jer je više podsjećao na sladoled.

A tridesetih godina prošlog vijeka počinje priča o čokoladnom musu, onakvom kakvog ga danas konzumiramo. Inovativni njujorški restoran iz Sjedinjenih Američkih Država je zaslužan za nastanak modernog čokoladnog musa, a za to je bila zaslužna i pojava električnog miksera.

Kako se pravi čokoladni mus?

Za tradicionalnu verziju čokoladnog musa biće vam potrebni čokolada, jaja, šećer i margarin. Mnogi drugi recepti uključuju i slatku pavlaku, voće i mnoge druge sastojke, sve zavisi od toga šta volite i šta vam prija.

Biće vam potrebno pet jaja, 200 grama crne čokolade, oko 200 grama šećera, dvije kesice vanilinog šećera, kao i 125 mililitara slatke pavlake.

Prvo što treba da uradite i što je osnova bilo koje vrste čokoladnog musa jeste da razdvojite bjelanca i žumanca. Prvo posebno umutite bjelanca sa 100 grama šećera, a zatim i žumanca i vanilin šećer, dok ćete u trećoj činiji umutiti slatku pavlaku. Zatim čokoladu istopite na pari te je sipajte u činiju u kojoj ste mutili žumanca. U dobijenu smjesu dodaje umućenu slatku pavlaku, a tek kad to sjedinite sasvim polako dodajete bjelanca.

Ovako spremljenu smjesu možete podijeliti u manje činije ili možete presuti u neku veću posudu, te staviti u frižider na hlađenje, uz obavezno prekrivanje folijom jer ga taj način štitite od drugih aroma i mirisa koji mogu da se nađu u frižideru. Kad se poslastica ohladi, uživaćete u jednostavnosti, ukusu, mirisu i teksturi. Oni koji vole narandžu mogu narendati malo njene kore, a na mus se može staviti i listić nane, ali i komadići badema, oraha ili lješnika. Takođe, dobra ideja je staviti i neko sitno voće po površini, a možete samo mus posuti kakaoom.

Komentari 0
Povezane vijesti
Posni uštipci od samo tri sastojka Posni uštipci od samo tri sastojka
Posna carska pita Posna carska pita
Zeleni smuti je idealan proljećni detoks Zeleni smuti je idealan proljećni detoks
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    6h 49m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    8h 4m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    13h 55m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    12h 22m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    14h 14m
    0