Ћосић: Град испунио обавезе према радницима "МОФАС-а“

01.12.2022. 15:32
5
ИЗВОР: srna.rs

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је Град, од преузимања већинског власништва у привредном друштву "МОФАС", испунио обавезе према радницима и покренуо фабрику у мјери у којој је то било могуће, без даљег увећавања дуга, те да се ради на њеној коначној деблокади, што је предуслов за куповину нових сировина и покретање производње.

Ћосић је за Срну рекао да је, од априла до данас за 48 радника "МОФАС-а" измирено осам плата у укупном износу од 291.000 КМ, као и дуг по основу пореза и доприноса према Пореској управи Републике Српске у износу од 175.577 КМ, те 164.924 КМ дуга према банкама и добављачима.

- Што се тиче радника, каква год њихова мишљења била ми ћемо увијек стајати иза њих. Таман да сваки дан протестују, ми ћемо се и даље борити за њих, али нико други нема право да нас, због својих политичких или неких других разлога, осуђује за оно што протеклих годину дана радимо за ову фирму - рекао је Ћосић.

Он је истакао да, као градоначелник не може пустити да "МОФАС" тако лако оде у стечај након захтјева који су поднијели бивши власници и бивши директор.

Ћосић је подсјетио да је Скупштина града, 25. новембра прошле године, основала је Јавно предузеће "Директне инвестиције Града Источно Сарајево" /ДИГИС/, на чији је рачун крајем децембра те године пребачено 2.000.000 КМ које је Влада Републике Српске обезбиједила Граду за потребе куповине већинског удјела у привредном друштву "МОФАС".

- Градско предузеће ДИГИС је 4. фебруара ове године са дотадашњим власницима потписало уговор о куповини 51 одсто удјела у предузећу "МОФАС", што је плаћено са поменутих 2.000.000 КМ - појаснио је Ћосић.

Он је рекао да је тада привредно друштво "МОФАС" дуговало готово 4.000.000 КМ према Пореској управи Републике Српске, банкама, радницима, те домаћим и иностраним добављачима, због чега је рачун предузећа блокиран.

- Усљед тих нагомиланих дуговања и блокаде рачуна пословање предузећа је било онемогућено, а у огромној мјери је то успорило и упис власништва предузећа ДИГИС над привредним друштвом `МОФАС` - рекао је Ћосић.

Процес уписа власништва, навео је Ћосић, завршен је 16. септембра у Привредном суду Источно Сарајево.

Он је истакао да су радници у априлу ове године ушли у фабрику, започели радове на њеном уређењу, прикупљању секундарних сировина и издвајању некурентних ствари, алата и машина за продају, те покренули термичку обраду метала и послове из области услуга.

- Успјели смо прикупити одређена средства од којих смо исплатили плате радницима, дио дуговања према Пореској управи и добављачима који су судским путем блокирали рачун предузећа -рекао је Ћосић и додао да је рјешење нагомиланих проблема дугорочан процес, који захтијева стрпљење и залагање свих заинтересованих страна.

- Свака друга прича је манипулација и то најчешће од људи који не знају шта значи радити у тој области - истакао је Ћосић.

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Cvrco 03.12.2022. 11:17
    Glasaj marvo
  • Generic placeholder image
    dnr 02.12.2022. 09:55
    noga u tur, a vi opet sve po istom ;)
  • Generic placeholder image
    Anonimno 01.12.2022. 23:15
    A cime ste izmirili dug
    Odnosno kojim masinama ste obezbijedili prozivodnju...vecina ih je prodata u staro gvozdje
  • Generic placeholder image
    Rade 01.12.2022. 19:51
    Dao sam glas ovom Ljubisi kisleci da nas nece prevariti. On je rastom mali a veliki lazov u stvari. Ide jos jedan stan za komsiju. Tugo moja Famosarska
  • Generic placeholder image
    Boris 01.12.2022. 17:07
    Zašto se uvjek ali uvjek političari kad im se obrate obični građani i ukažu na kriminal korupciju i td vade na to kako iza njih stoje neke političke partije.Ispade da svi mi trebamo da šutimo i trpimo .
Повезане вијести
Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО) Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
Милошевић Шошо: Недовољно знања о важности менталног благостања рађа предрасуде и стереотипе Милошевић Шошо: Недовољно знања о важности менталног благостања рађа предрасуде и стереотипе
Филм наше суграђанке најбољи кратки документарац фестивала у Београду Филм наше суграђанке најбољи кратки документарац фестивала у Београду
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    22h 55m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    19h 27m
    4
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    22h 11m
    0
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    17h 49m
    0
  • Заплијењено 250 килограма кокаина
    14h 21m
    0