Ћосић потврдио: Поднесена кривична пријава против режисера филма "Сарајево сафари"

14.10.2022. 15:22
0
ИЗВОР: srna.rs

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ђосић изјавио је Срни да је данас поднио Тужилаштву БиХ кривичну пријаву против режисера и сценариста филма "Сарајево сафари" Мирана Зупанича и организатора Петог "АЈБ ДОЦ" филм фестивала због основа сумње да су извршили кривично дјело изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости.

У образложењу пријаве наводи се да је словеначки режисер 29. августа дао интервју за медијску кућу "Ал Џазира Балканс" поводом свог новог "документарног" филма "Сарајево сафари" у којем су изнесене тврдње о "лову на људе" на сарајевском ратишту током грађанског рата у БиХ, односно о томе да су богати странци новцем плаћали могућност да са положаја Војске Републике Српске пуцају и убијају цивиле у Сарајеву. - Овакве тврдње, иако изнесене без иједног материјалног доказа, изазвале су негативне реакције међу српским становништвом у БиХ, док су у дијелу бошњачке јавности дочекане као потврда раније формираног стереотипа да су Срби агресори и злочинци, што је довело до додатне нетрпељивости и распиривања мржње међу народима у БиХ - истакао је Ћосић у кривичној пријави.

Он је напоменуо да су тврдње изнесене у интервјуу, као и у филму, апсолутно без материјалног, писаног, видео или аудио доказа, без изјаве бар једног релевантног свједока, као и без тачних или бар приближно тачних сазнања. Ћосић је указао да се не зна ко су "ловци", одакле су, ко је организовао њихов долазак, да ли су и колико плаћали, као ни одакле су пуцали, али се зна да се све то дешавало и да је било у строгој тајности.

- Ништа се не зна, али се све претпоставља - да су вјероватно богаташи из Америке, Русије, Италије, да су вјероватно долазили преко Београда, они богатији вјероватно хеликоптером, а мање богати аутима, да су пуно плаћали, да су пуцали највјероватније са Грбавице, а да су организатори били припадници Војске Републике Српске и Војске Југославије - навео је он.

Градоначелник је напоменуо да је на тврдње изнесене у интервјуу реаговао прије приказивања филма и путем медија, а на исти начин огласили су се и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, представници борачких организација из Републике Српске, те бројне јавне личности, а све са намјером да се спријечи чињење кривичног дјела приказивањем овог филма, односно додатно распиривање националне мржње и раздора, као и нетрпељивости.

- Комбинујући са једне стране архивске снимке преузете из филма `Очи Босне`, чији је аутор такође Миран Зупанич, изјаве наводних свједока овог морбидног и, по свему судећи, измишљеног `сафарија` за које не знамо ни ко су, свједочења жртава које причају о својим несрећним искуствима из рата, али која се никако не могу повезати са поменутим наводним злочином, ствара се опасан терен недоречености који оставља простор за разна манипулативна тумачења - упозорио је Ћосић.

Према његовим ријечима, у друштву какво је БиХ, гдје су посљедице рата још видљиве и гдје немали број људи и даље осјећа анимозитет према припадницима других народа, правити "документарни" филм на овај начин, без материјалих доказа, несумњиво указује да је сценариста и режисер тежио само сензацији, не обазирући се на негативне посљедице по процес помирења и суживот народа на овом подручју.

Он је подсјетио да је о ратним злочинима у БиХ спроведено на стотине судских поступака окончаних осуђујућим пресудама и да се током процеса није појавио ниједан доказ који би указивао на феномен "лова на људе".

- У данима након пројекције `документарног` филма `Сарајево сафари` дошло је до бурне реакције јавности у цијелој БиХ и поларизације друштва, што је било видљиво и кроз велику заступљеност овог филма као теме у медијима, те велики број коментара објављених на друштвеним мрежама од стране читалаца у којима је јасно изражена штетна посљедица - додатно распиривање мржње и нетрпељивости - нагласио је градоначелник Источно Сарајева.

Он сматра да су режисер и сценариста филма, као и копредуцент филма, у околностима константно присутног тињајућег политичког конфликта у БиХ, знали какве ће посљедице у јавности да изазове приказивање филма са оваквим сензационалистичким садржајем.

- Као градоначелник Источног Сарајева, као грађанин Републике Српске и БиХ и, прије свега, као човјек не могу дозволити да неко на овакав начин распирује националну мржњу међу народима у БиХ и додатно продубљује јаз међу људима. Посебно је поражавајућа чињеница да се то чини 26 година након завршетка рата, у вријеме када су стасале послијератне генерације које лично нису оптерећене ратном мржњом и којима треба обезбиједити да живе, раде и граде у околностима растерећеним теретом наше прошлости - истакао је Ћосић у кривичној пријави. 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Ћосић: Букет цвијећа Карићевој као знак уважавања и жеље за добрим односом два града Ћосић: Букет цвијећа Карићевој као знак уважавања и жеље за добрим односом два града
Торта за градоначелницу Сарајева Торта за градоначелницу Сарајева
Новогодишњи пријем за представнике политичког и јавног живота Источног Сарајева (ФОТО) Новогодишњи пријем за представнике политичког и јавног живота Источног Сарајева (ФОТО)
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    10h 22m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    9h 6m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    3h 51m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    21h 33m
    0
  • У Неуму упецан најопаснији морски пас Јадрана
    23h 52m
    0