Човјек коме су Семберци дали да води Бијељину

19.11.2020. 10:32
0
ИЗВОР: srpskainfo

Иако је у трку за градоначелника Бијељине ушао прилично касно, док је СДС био у временском шкрипцу, Љубиша Петровић је успио релативно лако да порази Мићу Мићића.

Неприкосновени владар Бијељине у посљедњих 15 година мораће да преда кључеве града млађем политичком противнику, за чији се животни пут не може рећи да је обичан.

Живот на селу

Љубиша Петровић живи на породичном имању у Црњелову. Родитељи му се баве пољопривредом, а његова породица је на гласу као изузетно вриједна, честита и цијењена.

Док је студирао, Љубиша је сваку факултетску годину завршавао у јуну како би током љета могао да помогне својима на имању. Никада се тога није стидио него је с поносом истицао да је сељачко дијете, које је навикло на обавезе и рад, што је потврдио и током школовања.

Сви који га боље познају вјерују да ће такав бити и у свом политичком ангажовању.

Одборник

Као кандидат СДС-а, којег су подржали ПДП-е и Српска напредна странка, Петровић је на локалним изборима добио највеће повјерење бирача Семберије.

За Петровића је гласало 23.661 гласач или 47,48 одсто, док је Мићић остао на 20.214 гласова или 40,56 одсто.

Петровић је мандат одборника добио на листи Покрета “Успјешна Српска др Златко Максимовић”, чији је лидер, подсјећа "Српскаинфо", 2016. године изгубио управо од Мићића са само 781 гласом мањка.

Већ у јулу 2017. Петровић постаје предсједник Градског одобра Покрета, који, међутим, напушта годину дана касније. Како је објаснио, био је незадовољан начином вођења политике према чланству и лошим изборним резултатом.

У раду Градске скупштине је наставио да дјелује као члан тада јединственог СДС-а. Након успостављања нове скупштинске већине и искључења Миће Мићића из СДС-а, Петровић је једно вријеме био неопредијељен, али је свој политички пут наставио ипак уз Мирка Шаровића.

Кампања

На почетку овогодишње кампање изјавио је да се политички ангажовао како би се изборио за бољи живот појединца и бољи друштвени, социјални, економски и културни положај сваког грађанина.

Слика

– Штитићу интересе сваког суграђанина, одговорно и часно служити народу који ме подржао. Захвалан сам народу који је то препознао, мојој СДС, али и коалиционим партнерима. Окупљаћемо се око добрих идеја, које се тичу свих, од малишана до пензионера. Нисам се кандидовао против неког, ја сам се кандидовао за народ Бијељине – рекао је Петровић.

Онима, који му нису указали повјерење Петровић је поручио да неће правити разлике и дијелити свој народ, него ће бити градоначелник сваког грађанина.

 – Треба да останемо да живимо и радимо на овим просторима и с једном снажном пронаталитетном политиком, да нас буде што више. Идемо да радимо, у реализацију идеја, не исључујући никога, не бавећи се деструктивном него конструктувном политиком. Ово је порука и за грађане, али и политичке партије. Поправљаћемо све оно што је било лоше и градити бољу будућност – поручио је Петровић.

Изазов

Познаваоци политичких прилика, међутим, оцјењују да је његов успјех Пирова побједа. Чињеница је да СНСД-е има највише гласова, 22,43 одсто, за локални парламент и да ће, уз мандате коалиционих партнера, имати двије трећине у скупштини града.

Већ дан послије избора 11 политичких субјеката у Бијељини потписало је споразум о сарадњи и формирању скупштинске већине, тако да ће се нови градоначелник суочити с много изазова.

Извјесно је да ће политичка сцена у Бијељини у наредном периоду бити веома турбулентна и поставља се питање како ће се то одразити на функционисање градске управе, али и саме грађане.

Одличан студент

Љубиша Петровић је рођен 25. јануара 1988. године у Бијељини. Завршио је средњу медицинску школу у Бијељини, а након тога и Медицински факултет Универзитета у Београду (2007-2013) са просјечном оцјеном 9,37, гдје је стекао звање доктора медицине.

Уписао је докторске студије на одсјеку Клиничка медицина на Медицинском факултету Универзитета у Новом Саду и Специјалистичке студије из радиологије на Медицинском факултету у Фочи.

Запослен је у Дому здравља Бијељина од 2013. године у служби хитне медицинске помоћи као љекар, а ангажован је и у Фудбалском клубу Звијезда 09 од 2015. године.

Мања излазност, већа разлика

Мало је недостајало да Мићо Мићић ни 2016. године не обнови мандат. Тада му је противник био још један доктор, Златко Максимовић.

Мићић је, наиме, сакупио само 781 глас више у односу на опонента.

Можда је управо због тога помислио да би приклањањем СНСД-а успио да остане у градоначелничкој фотељи.

За разлику од избора 2016, када су гласала 65.273 гласача, овог пута је бирачко право искористио 54.221 грађанин, а Мићић је “укњижио” мањак од 9.911 гласова. Управо те бројке говоре да је Петровићева побједа много увјерљивија од остварене, математичке разлике од 3.447 гласова.

Коментари 0
Повезане вијести
Повријеђени пјешак и мотоциклиста у Бијељини Повријеђени пјешак и мотоциклиста у Бијељини
Ослобађање Бијељине 1992. године Ослобађање Бијељине 1992. године
Сјећање на пилота мајора Зорана Радосављевића Сјећање на пилота мајора Зорана Радосављевића
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    23h 59m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    21h 28m
    1
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    11h 54m
    1
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    15h 42m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    20h 46m
    1