Да ли је боље купити замрзивач ладичар или шкрињу?

27.04.2021. 14:38
0
ИЗВОР: Катера

Данас је тешко замислити дом без барем једног замрзивача, а овај расхладни уређај постао је једно од наприхватљивијих рјешења за складиштење хране у домаћинству. Било да је ваш стари замрзивач дотрајао или желите да вашу кухињу опремите савременим апаратом, једна од највећих дилема сигурно је који замрзивач купити - ладичар или шкриња?

Постоје многе варијанте замрзивача и може бити врло тешко одлучити који тип и модел најбоље одговара вашој кухињи и потребама ваше породице. Приликом избора новог уређаја требате имати у виду, прије свега, димензије и капацитет.

Због своје компактонсти, посљедњих година најпопуларнији су замрзивачи у комбинацији са фрижидером. Међутим, иако комбиновани фрижидери могу осигурати довољно простора за замрзнуту храну, они нису увијек довољни.

Уколико имате велику породицу или волите да припремате храну, вјероватно вам је потребан додатни простор који нуди самостални замрзивач. На срећу, у данашњој понуди постоје разни модели замрзивача различитих робних марки који могу ефикасно сачувати свјежину и квалитет намирница.

Врста замрзивача која вам најбоље одговара зависи од вашег животног стила и ваших потреба. Неки људи више воле да имају усправне замрзиваче за свакодневно коришћење, док неке намирнице, попут већих комада меса, чувају у сандучарима на дужи временски период.

Треба вам више простора за замрзавање - али нисте сигурни желите ли сандучар или ладичар? У наставку погледајте које су предности и недостаци који ће вас усмерити ка правом избору.

Слика

Замрзивачи шкриње: предности и недостаци

Замрзивачи шкриње (или сандучари) омогућују много више простора за складиштење у односу на усправне замрзиваче. Веће намирнице се лакше складиште јер у уређају има довољно мјеста захваљујући његовом водоравном положају.

Овакви модели замризвача обично долазе у комплету са најмање једном жичаном корпом која помаже у организацији намирница. Међутим, захтијевају пуно савијања, дохваћања и премјештања смрзнуте хранег увијек када желите да пронађете паковање које вам је потребно.

Захваљујући прилагођавању и иновацијама многи замрзивачи сада имају додатне кошаре и одјељке за одлагање који олакшавају организацију. Неки модели чак имају ладице које се извлаче и користе за брзи приступ и бољу прегледност.

Велика предност шкриња је та што користе мање електричне енергије. Они су такође бољи избор ако је подручје у којем живите склоно нестанцима струје. Имају могућности да храну дуже држе замрзнутом и свјежом, чак и до три дана.

Једна од мана је што одмрзавање може потрајати цијели дан јер немају опцију аутоматског одмрзавања. То такођер значи да сами морате избацити лед из њега што троши вријеме.

Ладичар

Нема никакве разлике у изгледу између обичног фрижидера и замрзивача ладичара. Они имају велику предност у односу на шкриње због величине, јер заузимају мање места.

Састоје се од неколико ладица које се ефикасно и лако могу организовати. Лоша страна усправних замрзивача је то што имају до 15 посто мање простора за складиштење од модела сандучара. То отежава чување већих намирница. Можда нећете моћи да замрзнете велике комаде меса попут говедине или дивљачи и цијелог пилета, али морамо признати да су практичнији.

Усправне замрзиваче је лако очистити. Обично имају опцију аутоматског одмрзавања за разлику од шкриња, које се морају ручно одмрзавати. Ипак, замрзивачи опремљени аутоматским одмрзавањем углавном су бучнији и гласнији од оних који немају такву опцију одмрзавања. То се догађа због додатне циркулације зрака, као и због чињенице да им треба више енергије за покретање, па понекад производе јаче брујање.

За разлику од сандучара, ладичари, не праве значајну уштједу електричне енергије. Сваки пут кад се врата отворе, сав смрзнути зрак напушта унутрашњост замрзивача. Стога, замрзивач мора надокнадити тај губитак стварањем веће количине смрзнутог зрака што доводи до употребе веће количине енергије.

Као неке од највећих мана, овим замрзивачима у поређењу са шкрињама се приписују – мања запремина и  већа цијена.

Како организовати намирнице у замрзивачу?

Било да имате ладичар или шкрињу, правилно складиштење намирница не само да ће бити економично, већ ће вам у потпуности олакшати живот. За разлику од фрижидера, замрзивач би требао бити пун, са мало простора за струјање зрака, како би трошио мање струје.

Већина замрзивача нема уграђене преградице за сортирање хране, па се у том огромном простору нагомилана храна често може заборавити и покварити. Прије него што започнете с организацијом, побрините се да избаците сву непотребну и стару храну. То је увијек први корак у било којем организацијском пројекту.

Организовање замрзивача сандучара није увијек лако, али ако то не учините, ускоро ћете морати да копате по замрзнутој храни што може бити врло фрустрирајуће. Неопходно је да распоредите намирнице тако да оне буду на дохват руке.

Произвођачи раде на томе да омогуће бољу организованост наших ледњака. То постижу производњом мањих и већих ладица код усправних замрзивача. На њима се често могу видјети сличице које означавају разне намирнице – месо, поврће или воће.

У сваком случају, иста тактика се препоручује у распоређивању хране за било који тип замрзивача који посједујете.               

Ових 5 препорука вам могу помоћи у правилном складиштењу:

- Користите прво намернице које су најстарије. То значи да морате водити рачуна и распоређивати храну тако да вам најстарије намирнице буду одмах при руци.

- Групишите сваку врсту намирница на истом мјесту тако да знате увијек гдје вам се шта налази. Воће са воћем, месо са месом.

- Уколико посједујете дубоки замрзивач искористите простор помоћу преграда и кантица за боље сналажење. Инвестирајте у кошарице. С обзиром да нема сваки замрзивач посебне преграде набавите их како би извршили категоризацију хране.

- Због дубине сандучара, савјетује се да кошарице поређате на неколико нивоа како би било прегледније.

- Сваку посуду или врећу у којој чувате храну обиљежите датумом и садржајем. Овај савјет је веома користан јер не морате да се ослањате на своје памћење онда када се након неког времена одлучите за одређено јело.

Организовање замрзивача је досадан посао који је најбоље обавити у ходу. Када га једном организујете, важно је да га увијек одржавате чистим и уредним.

За крај

Шта имате више: времена или новца? Одговор на то питање може вам помоћи да одлучите желите ли скупљи замрзивач са аутоматским одмрзавањем или јефтинији који одузима више времена. И водоравни и усправни замрзивачи имају драгоцјену функцију када је у питању чување хране, а сваки има своје предности и недостатке.

Када купујете нови замрзивач, функције и карактеристике овог уређаја изузетно су важне за узети у обзир. Различите опције могу одговарати различитим домаћинствима, па је прије куповине неопходно разумјети шта вашем домаћинству треба како би донијели праву одлуку.

Аутор: Србијанка Станковић

Коментари 0
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    21h 19m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    20h 50m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    17h 6m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    21h 13m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    13h 1m
    2