Како да за пет секунди провјерите да ли је месо свјеже?

11.08.2020. 19:37
0

Кварљивост намирница у љетним мјесецима још је актуелнија него иначе, а посебна пажња посвећује се месу. Шта нам говоре боја меса, његова текстура и мирис и како према тим показатељима можемо видјети да ли је месо добро за јело или је неупотребљиво?

Први корак: читање

Као и код куповине сваке намирнице, и при куповини меса прво ћете, наравно, погледати декларацију.

Провјерите датум паковања, рок трајања, земљу поријекла и остале податке са декларације.

Ако ти подаци нису наведени или нису читљиви - не купујте, ако је месо упаковано и није у ринфузи. Добро прегледајте и амбалажу - ако уочите било каква оштећења, цурење, накупљену већу количину воде или сукрвице - не купујте.

Помиришите

Ако је с декларацијом и амбалажом све у реду, односно ако купујете свјеже месо на пулту, слиједи провјера (готово) свим чулима, при којој ће вам најтачније одговоре дати мирис - мирисањем ћете најлакше открити је ли месу прошао рок. Независно од врсте меса, ако се осјети укисељен или трулежни мирис месо није јестиво.

Када купујете мљевено месо посебно је важно провјерити мирише ли свјеже. Оно, наиме, може на први поглед изгледати свјеже и нормално, али то не мора значити да и јесте, па је мирисање прва мјера опреза. Јак, опор мирис неугодан за нос сигуран је знак да је месо нејестиво.

Каква му је текстура

Ако вам месо изгледа слузаво немојте га јести, јер то је знак да су се на површини почеле умножавати бактерије. Месо које се покварило обично ће бити гњецаво на додир, што се осјети и кроз фолију.

Као посљедицу размножавања гљивица можете на њему уочити зелена и црна подручја.

Провјерите боју

Помно провјерите боју меса, али немојте се потпуно у њу поуздати. Она зависи од врсте животиње, о начину држања и храњења, о доби животиње у вријеме клања, али и о изложености меса кисеонику и свјетлу, о температури на којој се месо чува итд.

Већина људи повезује лијепу, јаку црвену боју са свјежим месом, али она није довољан показатељ свјежине нити то значи да је свака друга боја лоша. На примјер, ако на мљевеном месу уочите смеђу или тамносиву боју то не значи да се почело кварити, него једноставно да није било изложено кисеонику.

Мљевена говедина није увијек привлачне сјајне црвене боје, али купци најчешће бирају такву. И смеђе и тамносиво месо добри су за јело, али ако је зеленкасто или тамно и мутно, вријеме је за бацање.

Није свеједно како га чувате

Важно је држати месо на одговарајућој температури. Ако је месо провело више од два сата на температури вишој од 4 степена Целзијусова (што је највиша препоручена температура у хладњаку) немојте га јести без обзира на то како мириши и какву боју има.

Сирово месо у хладњаку увијек држите одвојено од намирница које се једу без термалне обраде, како не би дошло до могућег преноса бактерија.

Ако сумњате - баците

Сваки пут кад су вам сумњиви изглед, текстура, мирис или окус меса најбоље је рјешење бацити га.

Једењем здравствено неисправног меса ризикујете гастроинтестиналне инфекције, па и развој тежих болести пробавног система.

Зато бирајте, купујте и припремајте месо опрезно.

Коментари 0
Повезане вијести
Пуњени поховани сендвичи
Уштипци од туњевине
Све здравствене користи кестена
Најчитаније
 • Дајана Лазаревић из Пала треба нашу помоћ
  28.09.2020
  2
 • Соколац: Озбиљно варничи између СДС-а и ДЕМОС-а
  28.09.2020
  0
 • “Бања Врућица” купује хотел “Бистрица” на Јахорини
  28.09.2020
  0
 • Почели радови на санацији зграде Дома здравља Пале
  28.09.2020
  0
 • Eвидентирано пет кривичних дјела непоступање по здравственим прописима
  28.09.2020
  0