Da li je bolje kupiti zamrzivač ladičar ili škrinju?

27.04.2021. 14:38
0
IZVOR: Katera

Danas je teško zamisliti dom bez barem jednog zamrzivača, a ovaj rashladni uređaj postao je jedno od naprihvatljivijih rješenja za skladištenje hrane u domaćinstvu. Bilo da je vaš stari zamrzivač dotrajao ili želite da vašu kuhinju opremite savremenim aparatom, jedna od najvećih dilema sigurno je koji zamrzivač kupiti - ladičar ili škrinja?

Postoje mnoge varijante zamrzivača i može biti vrlo teško odlučiti koji tip i model najbolje odgovara vašoj kuhinji i potrebama vaše porodice. Prilikom izbora novog uređaja trebate imati u vidu, prije svega, dimenzije i kapacitet.

Zbog svoje kompaktonsti, posljednjih godina najpopularniji su zamrzivači u kombinaciji sa frižiderom. Međutim, iako kombinovani frižideri mogu osigurati dovoljno prostora za zamrznutu hranu, oni nisu uvijek dovoljni.

Ukoliko imate veliku porodicu ili volite da pripremate hranu, vjerovatno vam je potreban dodatni prostor koji nudi samostalni zamrzivač. Na sreću, u današnjoj ponudi postoje razni modeli zamrzivača različitih robnih marki koji mogu efikasno sačuvati svježinu i kvalitet namirnica.

Vrsta zamrzivača koja vam najbolje odgovara zavisi od vašeg životnog stila i vaših potreba. Neki ljudi više vole da imaju uspravne zamrzivače za svakodnevno korišćenje, dok neke namirnice, poput većih komada mesa, čuvaju u sandučarima na duži vremenski period.

Treba vam više prostora za zamrzavanje - ali niste sigurni želite li sandučar ili ladičar? U nastavku pogledajte koje su prednosti i nedostaci koji će vas usmeriti ka pravom izboru.

Slika

Zamrzivači škrinje: prednosti i nedostaci

Zamrzivači škrinje (ili sandučari) omogućuju mnogo više prostora za skladištenje u odnosu na uspravne zamrzivače. Veće namirnice se lakše skladište jer u uređaju ima dovoljno mjesta zahvaljujući njegovom vodoravnom položaju.

Ovakvi modeli zamrizvača obično dolaze u kompletu sa najmanje jednom žičanom korpom koja pomaže u organizaciji namirnica. Međutim, zahtijevaju puno savijanja, dohvaćanja i premještanja smrznute hraneg uvijek kada želite da pronađete pakovanje koje vam je potrebno.

Zahvaljujući prilagođavanju i inovacijama mnogi zamrzivači sada imaju dodatne košare i odjeljke za odlaganje koji olakšavaju organizaciju. Neki modeli čak imaju ladice koje se izvlače i koriste za brzi pristup i bolju preglednost.

Velika prednost škrinja je ta što koriste manje električne energije. Oni su takođe bolji izbor ako je područje u kojem živite sklono nestancima struje. Imaju mogućnosti da hranu duže drže zamrznutom i svježom, čak i do tri dana.

Jedna od mana je što odmrzavanje može potrajati cijeli dan jer nemaju opciju automatskog odmrzavanja. To također znači da sami morate izbaciti led iz njega što troši vrijeme.

Ladičar

Nema nikakve razlike u izgledu između običnog frižidera i zamrzivača ladičara. Oni imaju veliku prednost u odnosu na škrinje zbog veličine, jer zauzimaju manje mesta.

Sastoje se od nekoliko ladica koje se efikasno i lako mogu organizovati. Loša strana uspravnih zamrzivača je to što imaju do 15 posto manje prostora za skladištenje od modela sandučara. To otežava čuvanje većih namirnica. Možda nećete moći da zamrznete velike komade mesa poput govedine ili divljači i cijelog pileta, ali moramo priznati da su praktičniji.

Uspravne zamrzivače je lako očistiti. Obično imaju opciju automatskog odmrzavanja za razliku od škrinja, koje se moraju ručno odmrzavati. Ipak, zamrzivači opremljeni automatskim odmrzavanjem uglavnom su bučniji i glasniji od onih koji nemaju takvu opciju odmrzavanja. To se događa zbog dodatne cirkulacije zraka, kao i zbog činjenice da im treba više energije za pokretanje, pa ponekad proizvode jače brujanje.

Za razliku od sandučara, ladičari, ne prave značajnu uštjedu električne energije. Svaki put kad se vrata otvore, sav smrznuti zrak napušta unutrašnjost zamrzivača. Stoga, zamrzivač mora nadoknaditi taj gubitak stvaranjem veće količine smrznutog zraka što dovodi do upotrebe veće količine energije.

Kao neke od najvećih mana, ovim zamrzivačima u poređenju sa škrinjama se pripisuju – manja zapremina i  veća cijena.

Kako organizovati namirnice u zamrzivaču?

Bilo da imate ladičar ili škrinju, pravilno skladištenje namirnica ne samo da će biti ekonomično, već će vam u potpunosti olakšati život. Za razliku od frižidera, zamrzivač bi trebao biti pun, sa malo prostora za strujanje zraka, kako bi trošio manje struje.

Većina zamrzivača nema ugrađene pregradice za sortiranje hrane, pa se u tom ogromnom prostoru nagomilana hrana često može zaboraviti i pokvariti. Prije nego što započnete s organizacijom, pobrinite se da izbacite svu nepotrebnu i staru hranu. To je uvijek prvi korak u bilo kojem organizacijskom projektu.

Organizovanje zamrzivača sandučara nije uvijek lako, ali ako to ne učinite, uskoro ćete morati da kopate po zamrznutoj hrani što može biti vrlo frustrirajuće. Neophodno je da rasporedite namirnice tako da one budu na dohvat ruke.

Proizvođači rade na tome da omoguće bolju organizovanost naših lednjaka. To postižu proizvodnjom manjih i većih ladica kod uspravnih zamrzivača. Na njima se često mogu vidjeti sličice koje označavaju razne namirnice – meso, povrće ili voće.

U svakom slučaju, ista taktika se preporučuje u raspoređivanju hrane za bilo koji tip zamrzivača koji posjedujete.               

Ovih 5 preporuka vam mogu pomoći u pravilnom skladištenju:

- Koristite prvo namernice koje su najstarije. To znači da morate voditi računa i raspoređivati hranu tako da vam najstarije namirnice budu odmah pri ruci.

- Grupišite svaku vrstu namirnica na istom mjestu tako da znate uvijek gdje vam se šta nalazi. Voće sa voćem, meso sa mesom.

- Ukoliko posjedujete duboki zamrzivač iskoristite prostor pomoću pregrada i kantica za bolje snalaženje. Investirajte u košarice. S obzirom da nema svaki zamrzivač posebne pregrade nabavite ih kako bi izvršili kategorizaciju hrane.

- Zbog dubine sandučara, savjetuje se da košarice poređate na nekoliko nivoa kako bi bilo preglednije.

- Svaku posudu ili vreću u kojoj čuvate hranu obilježite datumom i sadržajem. Ovaj savjet je veoma koristan jer ne morate da se oslanjate na svoje pamćenje onda kada se nakon nekog vremena odlučite za određeno jelo.

Organizovanje zamrzivača je dosadan posao koji je najbolje obaviti u hodu. Kada ga jednom organizujete, važno je da ga uvijek održavate čistim i urednim.

Za kraj

Šta imate više: vremena ili novca? Odgovor na to pitanje može vam pomoći da odlučite želite li skuplji zamrzivač sa automatskim odmrzavanjem ili jeftiniji koji oduzima više vremena. I vodoravni i uspravni zamrzivači imaju dragocjenu funkciju kada je u pitanju čuvanje hrane, a svaki ima svoje prednosti i nedostatke.

Kada kupujete novi zamrzivač, funkcije i karakteristike ovog uređaja izuzetno su važne za uzeti u obzir. Različite opcije mogu odgovarati različitim domaćinstvima, pa je prije kupovine neophodno razumjeti šta vašem domaćinstvu treba kako bi donijeli pravu odluku.

Autor: Srbijanka Stanković

Komentari 0
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    15h 5m
    5
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    23h 57m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    17h 48m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    12h 40m
    4
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    21h 33m
    0