Колико је здраво конзумирати замрзнуто воће и поврће?

11.03.2020. 17:37
0
ИЗВОР: Klix.ba

Замрзнута храна приступачан је начин да се дође до дневне дозе воћа и поврћа, поготово у периодима када му није сезона, а с толиким избором увијек се може пронаћи оно што волимо. Ипак, поставља се питање колико је здраво.

Воће и поврће бере се на врхунцу зрелости и често се замрзне у року од сат времена, закључавајући тако храњиве супстанце и окус. Уопштено, замрзнуте намирнице задржавају витамине и минерале и не долази до промјене у садржају угљикохидрата, протеина или масти. У неким случајевима смрзнута храна има више витамина и минерала у поређењу са свјежом храном, првенствено јер свјеже воће и поврће с временом губи витамине и минерале, а замрзавањем се храњиве супстанце чувају.

Замрзнуте намирнице могу бити приступачан начин за укључивање здраве хране из сваке групе производа, укључујући цијела зрна житарица, воће, поврће, бјеланчевине и млијечне производе. Осим уштеде времена, замрзнуте намирнице могу бити од користи људима који имају ограничени кухињски простор или мањак кухињског прибора.

Ипак, треба мудро направити избор јер нису све намирнице замрзнуте на исти начин, наводи "Eat right", и многе од њих могу садржавати додатне шећере и соли. Зато је, када се бира смрзнута храна, потребно погледати ознаку о саставу на паковању и избјегавати оне које имају додатке.

Ако бирате замрзнуту комбинацију за припрему јела, успоредите таблицу са састојцима и калоријама. Имајте на уму да су неке замрзнуте намирнице намијењене за више од једног послуживања, што значи да ћете удвостручити или утростручити калорије и храњиве супстанце које су наведене на паковању, ако поједете све. Треба одабрати оне замрзнуте намирнице који имају мање засићених масти, додатних шећера и соли, а више влакана, витамина и минерала.

Како одмрзнути храну на сигуран начин?

Како бисте сачували храњиве супстанце и у замрзнутој храни, слиједите начин кувања који је наведен на паковању. Најсигурнији начин одмрзавања хране је у замрзивачу. Ако сте у журби, замрзнуту храну можете ставити у непропусну пластичну врећицу и потопити је у хладну воду коју је потребно мијењати сваких пола сата, а храну скувати одмах након одмрзавања. Такође, можете је одмрзнути у микровалној, али одмах је треба припремити чим се одмрзне.

Коментари 0
Повезане вијести
Ево колико дуго месо смије да буде у замрзивачу Ево колико дуго месо смије да буде у замрзивачу
Неколико чињеница које треба да знате о замрзавању хране Неколико чињеница које треба да знате о замрзавању хране
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    16h 46m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    5h 59m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    5h 30m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    5h 53m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    20h 50m
    0