Дан када је подигнута српска застава у дворишту Шумарске средње школе

29.04.2022. 11:29
1
ИЗВОР: katera.news

Након великог напада муслиманских екстремиста на Српску Илиџу 22. априла 1992. године, српско руководство је покушавало успоставити мир.

Уз посредство представника међународне заједнице, супротстављене стране су потписале и Споразум о ненападању, али нажалост муслимани  нису поштовали договорено. Вршили су оружане провокације већег или мањег интензитета.

Дана 29. априла се десила једна од најжешћих иако је само неколико дана прије тога било потписано примирје. Ово је био сигуран знак српској страни да муслимани неће одустати од намјере отварања Сарајева у правцу Хаџића преко Српске Илиџе. Зато је Кризни штаб Српске Илиџе предузимао мјере на обезбјеђивању услова за прихват рањених и повријеђених, успостављајући систем непрекидног дежурства у здравственим установама.

На данашњи дан је извршено подизање српске заставе у дворишту Шумарске средње школе. У строју који је поздравио српску тробојку, добрим дијелом су били Срби који су протјерани из Храснице и Соколовић Колоније од стране муслиманских фундаменталиста. Иако су српски положаји код Шумарске школе безброј пута нападани, српски борци до краја рата ни милиметар нису устукнули.

Подсјећамо, поводом обиљежавања првих 30 година општине Српска Илиџа, читаоци ће имати прилику да, сваког петка,  у 12 часова, погледају нови сет докумената, странице дневних новина или да се присјете људи који су обиљежили период од 1992. до 1996. године, када је стварана Српска земља.

  • Слика
  • Слика
  • Слика

Преузимање текста или фотографија, без одобрења аутора је строго забрањено!

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Анонимно 01.05.2022. 19:23
    Rige centralna figura na fotografiji
Повезане вијести
Приказан филм о одбрани Српске Илиџе Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    6h 6m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    20h 20m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    23h 59m
    5
  • Снијег поново забијелио БиХ
    18h 27m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    17h 15m
    0