Dan kada je podignuta srpska zastava u dvorištu Šumarske srednje škole

29.04.2022. 11:29
1
IZVOR: katera.news

Nakon velikog napada muslimanskih ekstremista na Srpsku Ilidžu 22. aprila 1992. godine, srpsko rukovodstvo je pokušavalo uspostaviti mir.

Uz posredstvo predstavnika međunarodne zajednice, suprotstavljene strane su potpisale i Sporazum o nenapadanju, ali nažalost muslimani  nisu poštovali dogovoreno. Vršili su oružane provokacije većeg ili manjeg intenziteta.

Dana 29. aprila se desila jedna od najžešćih iako je samo nekoliko dana prije toga bilo potpisano primirje. Ovo je bio siguran znak srpskoj strani da muslimani neće odustati od namjere otvaranja Sarajeva u pravcu Hadžića preko Srpske Ilidže. Zato je Krizni štab Srpske Ilidže preduzimao mjere na obezbjeđivanju uslova za prihvat ranjenih i povrijeđenih, uspostavljajući sistem neprekidnog dežurstva u zdravstvenim ustanovama.

Na današnji dan je izvršeno podizanje srpske zastave u dvorištu Šumarske srednje škole. U stroju koji je pozdravio srpsku trobojku, dobrim dijelom su bili Srbi koji su protjerani iz Hrasnice i Sokolović Kolonije od strane muslimanskih fundamentalista. Iako su srpski položaji kod Šumarske škole bezbroj puta napadani, srpski borci do kraja rata ni milimetar nisu ustuknuli.

Podsjećamo, povodom obilježavanja prvih 30 godina opštine Srpska Ilidža, čitaoci će imati priliku da, svakog petka,  u 12 časova, pogledaju novi set dokumenata, stranice dnevnih novina ili da se prisjete ljudi koji su obilježili period od 1992. do 1996. godine, kada je stvarana Srpska zemlja.

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Preuzimanje teksta ili fotografija, bez odobrenja autora je strogo zabranjeno!

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Anonimno 01.05.2022. 19:23
    Rige centralna figura na fotografiji
Povezane vijesti
Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže
Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca
U ponedjeljak obilježavanje Dana odbrane Ilidže U ponedjeljak obilježavanje Dana odbrane Ilidže
Najčitanije
  • Održane "Vaskršnje radosti", jedan od najljepših događaja u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    12h 1m
    0
  • Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
    11h 17m
    0
  • Rodbina prislužila svijeće na "Novom Zejtinliku"
    8h 33m
    4
  • Čovjek iz BiH naletio na zmiju dugu više od metar i po (FOTO)
    6h 55m
    0
  • Danas Markovdan
    15h 43m
    0