Данас Духовске задушнице

03.06.2023. 09:15
0
ИЗВОР: srna.rs

Православни хришћани данас обиљежавају Духовске или љетне задушнице, које су увијек у суботу пред Духове /Силазак Светог Духа/.

Овај дан православни хришћани посвећују својим преминулим прецима и према традицији обилазе гробове, прислужују свијеће и служе помене.

Задушнице увијек падају у суботу када се тим поводом организују и богослужења посвећена упокојенима, јер је Исус Христос, дан уочи Васкрсења, које се увијек слави у недјељу, провео у гробу.

У Цркви се на задушнице помињу и ријечи Светог Јована Златоустог, једног од највећих богослова из Четвртог вијека: "Помозите покојнима и помињите их. Не оклијевајте, дакле, да помогнете онима који су отишли и принесите ваше молитве за њих".

Осим Духовских, у календару Српске православне цркве постоје још зимске или Митровске, затим прољећне, које падају седмицу прије почетка Великог или Часног поста, и Михољске или јесење задушнице.

Коментари 0
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    23h 55m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    21h 30m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    7h 29m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    5h 56m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    7h 48m
    0