Данас је Свети пророк Јеремија, празник толико "опасан" да се не ваља чак ни чешљати

14.05.2020. 09:40
0
ИЗВОР: srpskainfo

Мало људи зна да је 14. мај дан Светог пророка Јеремије, а ево који су многобројни обичаји везани за обиљежавање овог празника!

Свети пророк Јеремија хришћански је светитељ и пророк рођен шест вијекова прије Исуса. Иако већина грађана и не зна за њега, у неким крајевима Србије су се одржали обичаји и народна вјеровања о којима се и данас води рачуна.

Вјерује се да је Јеремија заштитник од змија отровница. Зато је обичај да се на данашњи дан разгоне ови гмизавци да не би преко љета досађивали. Неко из куће због тога треба да порани, узме тигањ и лупајући у њега неколико пута понови: “Јеремија у поље, а све змије у море! Само једна остала, за зло њено остала, оба ока избола, на дан трна глогова. На четири шипова, злу коб изела”.

Докле се чује лупање и пјесма, дотле змије неће смјети да се приближе.

На Јеремијин дан не отварају се бритве и не ради се ништа иглом и концем. Ко би на овај дан отворио бритву, вјерује се, на тога би преко цијеле године трчале змије. У неким крајевима стари вјерују да се на данашњи дан не ваља ни чешљати да се не би изазивали ови опасни гмизавци.

Такође, треба пазити да се ни за ким не вуче одвезана пертла или неки кончић да се на исти начин тако не би вукле и змије.

По предању, Свети пророк Јеремија већ је у петнаестој години почео да прориче и због тога је често био у немилости власти, чак прогањан и затваран. Због својих пророчанстава навукао је гнијев великаша, али и поштовање оних који су у њега вјеровали.

Постоји вјеровање, да је и Александар Велики посјетио гроб пророка Јеремије и да је његово тијело тада пренето и сахрањено у Александрији, пише Телеграф.

Коментари 0
Повезане вијести
Данас Свети пророк Јеремија Данас Свети пророк Јеремија
Да ли знате због чега се Аранђеловдан слави баш у новембру? Да ли знате због чега се Аранђеловдан слави баш у новембру?
Данас је Марковдан Данас је Марковдан
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    13h 26m
    7
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    13h 31m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    14h 23m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    14h 37m
    0
  • Награђени побједници конкурса поводом обиљежавања Дана Прве сарајевске механизоване бригаде
    7h 59m
    0