Данас концерт Камерног хора поводом јубилеја Саборне цркве у Сарајеву

10.06.2022. 09:15
0
ИЗВОР: katera.news

Камерни хор Смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву данас ће одржати цјеловечерњи концерт поводом великог јубилеја - 150 година од освећења Саборне цркве Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву.

Концерт ће бити уприличен у Саборној цркви од 17 часова.

У паузи између два концертна дијела присутнима ће се пригодном бесједом обратити Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Хризостом, са чијим благословом се приређује овај догађај.

Ово је први у низу концерата и манифестација којима ће се у овој години прославити овај значајни јубилеј. Улаз на концерт је слободан.

Овај велелепни и својевремено највећи православни српски храм у БиХ освећен је 1872. године, а чин освећења је обавио његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Пајсије.

Саборна црква је грађена од добровољних прилога који су сакупљани од 1863. године па до завршетка градње. Прилоге су давали православни Срби из Сарајева, околних села, трговци из Београда, Дубровника, Беча и Трста, а грађена је по пројекту Андреја Дамјанова.

Слика

 

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом: Христово васкрсење да буде васкрсење у срцима, душама, животу Митрополит Хризостом: Христово васкрсење да буде васкрсење у срцима, душама, животу
Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    10h 30m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    9h 46m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    7h 2m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    5h 24m
    0
  • Данас Марковдан
    14h 12m
    0