Danas koncert Kamernog hora povodom jubileja Saborne crkve u Sarajevu

10.06.2022. 09:15
0
IZVOR: katera.news

Kamerni hor Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas će održati cjelovečernji koncert povodom velikog jubileja - 150 godina od osvećenja Saborne crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu.

Koncert će biti upriličen u Sabornoj crkvi od 17 časova.

U pauzi između dva koncertna dijela prisutnima će se prigodnom besjedom obratiti Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski gospodin Hrizostom, sa čijim blagoslovom se priređuje ovaj događaj.

Ovo je prvi u nizu koncerata i manifestacija kojima će se u ovoj godini proslaviti ovaj značajni jubilej. Ulaz na koncert je slobodan.

Ovaj velelepni i svojevremeno najveći pravoslavni srpski hram u BiH osvećen je 1872. godine, a čin osvećenja je obavio njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski gospodin Pajsije.

Saborna crkva je građena od dobrovoljnih priloga koji su sakupljani od 1863. godine pa do završetka gradnje. Priloge su davali pravoslavni Srbi iz Sarajeva, okolnih sela, trgovci iz Beograda, Dubrovnika, Beča i Trsta, a građena je po projektu Andreja Damjanova.

Slika

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Kako je stradao mitropolit Petar Zimonjić Kako je stradao mitropolit Petar Zimonjić
Sabor horova na platou Svetosavskog hrama Sabor horova na platou Svetosavskog hrama
Mitropolit Hrizostom: Hristovo vaskrsenje da bude vaskrsenje u srcima, dušama, životu Mitropolit Hrizostom: Hristovo vaskrsenje da bude vaskrsenje u srcima, dušama, životu
Najčitanije
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    6h 41m
    0
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    16h 59m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    17h 5m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    17h 3m
    0
  • Za nju ne postoje prepreke: Djevojka sa krilima položila vožnju (VIDEO)
    15h 54m
    0