Данас парастос Србима страдалим у акцији "Масленица"

22.01.2024. 09:10
0
ИЗВОР: srna.rs

У Цркви Светог Марка у Београду данас ће бити служен парастос за 348 страдалих Срба у Равним Котарима и на Малом Алану у јануару 1993. године у акцији хрватских оружаних снага "Масленица", у којој су убијене и 34 жене и троје дјеце старости до 12 година.

Парастос за жртве биће служен у 11.00 часова, најављено је из Удружења породица несталих и погинулих лица "Суза".

У операцији Хрватских оружаних снага на подручје Равних Котара и Малог Алана, које се налазило под заштитом УН 22. јануара 1993. године погинуло је или нестало 348 људи, а више од 10.000 Срба је протјерано са огњишта.

Операцију су планирали и извели генерали Јанко Бобетко, Анте Готовина, Анте Росо, Мирко Норац и Младен Маркач уз знање и одобрење тадашњег предсједника Хрватске Фрање Туђмана.

У то вријеме начелник артиљерије сектора "Велебит" био је Албанац са Косова и Метохије Агим Чеку, који је касније оптужен за злочине на подручју Косова и Метохије.

Највише су страдала српска села Ислам Грчки, Кашић и Смоковић, као и етнички мјешовита села Мурвица, Црно, Земуник Горњи, Пољица и Ислам Латински.

Срби из тих села су убијани, прогнани или одведени у затворе и логоре, а њихова имања су опљачкана и уништена, док су културни споменици, гробља и цркве оскрнављени или порушени.

Међу тим објектима су били Двори Стојана Јанковића у Исламу Грчком са малом Црквом Светог Георгија, освештаној 1675. године, у којој је сахрањен познати књижевник Владан Десница, те Цркве Светог Георгија у Смоковићу и Светог Илије у Кашићу, које су освештане 1567, односно 1872. године.

Иако је нападнуто подручје било под заштитом Унпрофора, нико није процесуиран за злочине над Србима, ни пред домаћим, ни пред међународним судовима.

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежавање 32 године од злочина у Сијековцу Обиљежавање 32 године од злочина у Сијековцу
Стари Брод – зелена гробница (ВИДЕО) Стари Брод – зелена гробница (ВИДЕО)
Сутра помен Србима убијеним у Старом Броду Сутра помен Србима убијеним у Старом Броду
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    23h 57m
    10
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    14h 52m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    13h 41m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    16h 18m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    16h 23m
    0