Danas parastos Srbima stradalim u akciji "Maslenica"

22.01.2024. 09:10
0
IZVOR: srna.rs

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu danas će biti služen parastos za 348 stradalih Srba u Ravnim Kotarima i na Malom Alanu u januaru 1993. godine u akciji hrvatskih oružanih snaga "Maslenica", u kojoj su ubijene i 34 žene i troje djece starosti do 12 godina.

Parastos za žrtve biće služen u 11.00 časova, najavljeno je iz Udruženja porodica nestalih i poginulih lica "Suza".

U operaciji Hrvatskih oružanih snaga na područje Ravnih Kotara i Malog Alana, koje se nalazilo pod zaštitom UN 22. januara 1993. godine poginulo je ili nestalo 348 ljudi, a više od 10.000 Srba je protjerano sa ognjišta.

Operaciju su planirali i izveli generali Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač uz znanje i odobrenje tadašnjeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana.

U to vrijeme načelnik artiljerije sektora "Velebit" bio je Albanac sa Kosova i Metohije Agim Čeku, koji je kasnije optužen za zločine na području Kosova i Metohije.

Najviše su stradala srpska sela Islam Grčki, Kašić i Smoković, kao i etnički mješovita sela Murvica, Crno, Zemunik Gornji, Poljica i Islam Latinski.

Srbi iz tih sela su ubijani, prognani ili odvedeni u zatvore i logore, a njihova imanja su opljačkana i uništena, dok su kulturni spomenici, groblja i crkve oskrnavljeni ili porušeni.

Među tim objektima su bili Dvori Stojana Jankovića u Islamu Grčkom sa malom Crkvom Svetog Georgija, osveštanoj 1675. godine, u kojoj je sahranjen poznati književnik Vladan Desnica, te Crkve Svetog Georgija u Smokoviću i Svetog Ilije u Kašiću, koje su osveštane 1567, odnosno 1872. godine.

Iako je napadnuto područje bilo pod zaštitom Unprofora, niko nije procesuiran za zločine nad Srbima, ni pred domaćim, ni pred međunarodnim sudovima.

Komentari 0
Povezane vijesti
Kojić: Na Đurđevdan počelo srpsko stradanje u Podrinju na koje Zapad žmuri Kojić: Na Đurđevdan počelo srpsko stradanje u Podrinju na koje Zapad žmuri
Ni nakon 29 godina nema kazne za masakr u Medarima Ni nakon 29 godina nema kazne za masakr u Medarima
Da li se u rezoluciji pominje odsijecanje srpskih glava? Da li se u rezoluciji pominje odsijecanje srpskih glava?
Najčitanije
  • Mošti četiri srpska svetitelja stigle u Hram Svetog Save
    12h 18m
    0
  • Program proslave slave Hrama Svetog Vasilija Ostroškog
    22h 22m
    0
  • Veliki uspjeh našeg tenisera Nikole Golijanina
    19h 49m
    0
  • Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope
    23h 9m
    0
  • Nađa Rudakijević, učenica OŠ „Petar Petrović Njegoš“, nagrađena na likovnom konkursu Crvenog krsta
    19h 7m
    0