Данас помен палим браниоцима Српске Илиџе

15.05.2021. 08:59
0
ИЗВОР: СРНА

У Храму Светог Саве у Блажују данас ће бити служен парастос свим погинулим борцима некадашање Српске Илиџе у оквиру манифестације "Дани одбране Илиџе" и обиљежавања одране од другог напада такозване Армије БиХ на то подручје.

Парастос ће бити служен од 10.30 часова, по скраћеном поступку и у складу са епидемиолошким мјерама, најављено је из Борачке организације "Илиџански борац".

Делегација Борачке организације "Илиџански борац" сваке године у порти храма Светог Саве у Блажују прислужи свијеће и ода почаст свим борцима погинулим у нападима такозване Армије БиХ на Илиџу 22. априла и 14. маја 1992. године.

Први напад такозване Армије БиХ десио се 22. априла 1992. године када је погинуло 12 српских родољуба, а за одбрану Илиџе током одбрамбено-отаџбинског рата живот су положила 1.064 борца Војске Републике Српске.

Од погинулих 1.064 борца њих 560 били су припадници "Илиџанске бригаде" која је бранила своју територију од напада из праваца Сарајева, Храснице и Игмана.

"Илиџанска бригада" била је бастион Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске и дала је огроман допринос у одбрани Републике Српске.

Српско становништво са Илиџе је исељено након Дејтонског мировног споразума јер је одбрањено подручје припало Федерацији БиХ, а сјећање на подвиг бораца и жртве цивила чува и његује Борачка организација "Илиџански борац".

Коментари 0
Повезане вијести
Приказан филм о одбрани Српске Илиџе Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
Сутра одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу Сутра одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    9h 56m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    21h 56m
    9
  • Рели однио седам живота, погинула и дјевојчица
    23h 30m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    7h 25m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    6h 43m
    0