Данас сахрана труднице из Бањалуке, у четвртом мјесецу добила сепсу и умрла

22.04.2020. 11:32
0
ИЗВОР: srpskainfo

Приликом амниоцентезе код труднице Илијане М. (39) из Бањалуке дошло је до компликација, те је након тога добила сепсу од које је убрзо преминула у Универзитетско клиничком центру Републике Српске.

Овај шоконатни случај десио се током викенда на УКЦ Републике Српске, а полицији је све то пријавио супруг несрећне жене. Шта је тачно довело до смрти труднице, испитаће полиција и тужилаштво, али и стручни тим који је формиран у овој здравственој установи.

Према сазнањима "Српскаинфо" несрећна жена је била у 17. седмици трудноће.

Извор укључен у истрагу за "Српскаинфо" је појаснио да је Илијана М. у УКЦ Републике Српске радила амниоцентезу и да је тада дошло до одређених проблема због којих је добила инфекцију, са којом се није успјела изборити и други дан је преминула.

Јуче су из "Српскаинфо" у УКЦ Републике Српске покушали провјерити да ли у овом случају постоји могућност да је дошло до грешке љекара, али нису добили одговор на то питање. Речено им је да због приватности треће особе не могу добити одговор на ово питање.

Да је Илијана М. умрла од сепсе, потврђено је из више извора.

- По налогу дежурног тужиоца обављена је обдукција у Заводу за судску медицину и  том приликом утврђено је да је инфекција узрок смрти ове жене. Према првим резултатима у овом случају нема елемената кривичног дјела – открива извор "Српскаинфо". Око смрти породиље јуче су се огласили и из Полицијске управе Бањалука који су рекли да им је случај пријављен 18. априла.

- О свему је обавијештен дежурни тужилац који је наредио обдукцију, те наложио де се пошаље захтјев УКЦ Републике Српске да доставе медицинску документацију – појаснила је портпарол ПУ Бањалука Данијела Мучибабић.

Пријатељи преминуле жене испричали су да су у шоку након што су сазнали шта се десила.

- Илијани је ово друга трудноћа и колико знам није имала никаквих проблема. Била је у четвртом мјесецу трудноће па је морала због година урадити амниоцентезу. Шта се ту десило то не знам, али ако постоји нека грешка љекара или неког другог, онда неко мора одговарати да се ово не би опет поновило – каже један од пријатељица ове несрећне жене.

Додаје да је иза Илијане М. остао супруг и малољетни син и да ће она бити сахрањена данас на Ребровачком гробљу. Током августа прошле године УКЦ, али и цијелу Републику Српску потресла је смрт још једне породиље.

Тада је преминула Душанка Ђурђевић (39), само дан након што је царским резом на живот донијела здраву дјевојчицу. Мајка двојице дјечака и тек рођене цурице примљена је у УКЦ без било каквих потешкоћа, а и сам пород протекао је без проблема.

Дан касније, односно 17. августа, дошло је до трагичног епилога.

- Око 10.15 пацијенткиња се приликом устајања, уз помоћ физиотерапеута, осјећала лоше и изгубила је свијест. Након враћања у кревет је афебрилна, са цијанозом на прстима ногу и уснама. Изразито отежано дише – наведено је у отпусном писму. Даље се додаје да је пацијенткиња приликом пријема на интензивну била без свијести, те да је остала  без пулса и притиска.

Реанимација Душанке Ђурђевић трајала је 45 минута, након чега је проглашена смрт. Званичан узрок смрти Ђурђевићеве била је емболија плућа.

Стручни тим

У УКЦ Републике Српске јуче су рекли да је формиран стручни тим за утврђивање околности у вези са смрћу породиље.

- Именована је хоспитализована у нашој установи 17. априла у касним послијеподневним часовима, а преминула је друго јутро око 10.35 часова – саопштено је из УКЦ Републике Српске.

Они су рекли да о овом случају не могу износити више информација јер се ради о приваности треће особе, а те су информације „вишеструко заштићене законским прописима“.

Коментари 0
Повезане вијести
Представљање пилот пројекта о увођењу супервизије медицинских сестара/техничара у УКЦ-у Представљање пилот пројекта о увођењу супервизије медицинских сестара/техничара у УКЦ-у
УКЦ: Кисеоник није и не може бити штетан по здравље пацијената УКЦ: Кисеоник није и не може бити штетан по здравље пацијената
Драган Мектић на лијечењу у УКЦ Српске Драган Мектић на лијечењу у УКЦ Српске
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    3h 35m
    9
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    23h 44m
    3
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    2h 19m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    18h 32m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    14h 46m
    0