Дани српског језика и писма

19.04.2021. 09:35
0
ИЗВОР: Глас Српске

Центар за културу “Вук Караџић” Лозница ће у сриједу и четвртак организовати програм “Дани Музеја језика и писма”, који је посвећен обиљежавању десетогодишњице рада овог музеја у Тршићу.

Основни циљ ове установе је да кроз интерактиван однос са посјетиоцима сачува савремене навике говорника српског језика на свим нивоима језичке употребе и да укаже на промјене и њихове узроке у српском језику.

Када имамо у виду да је реформатор српског језика и писма Вук Стефановић Караџић, у чију част је и отворен овај музеј, рођен у Тршићу, и када знамо да је захваљујући њему сачувано благо српске народне усмене књижевности, јасно нам је да центар очувања српског језика и треба да буде у Тршићу. Важно је подсјећати да је његов концепт азбуке, који је подразумијевао једно слово за један глас, концепт по којем ми данас говоримо, у британској енциклопедији “Британика” описан као једно од најједноставнијих и најлогичнијих система изговора.

Планирано је да на манифестацији “Дани Музеја језика и писма” првог програмског дана, односно у сриједу у 12 часова, у Музеју језика и писма у Тршићу, буде отворена изложба “Писање, штампање, дигитализација - промјене заједница и замишљања”, ауторке Ане Чугуровић, кустоса етнолога-антрополога у Центру за културу.

Како преносе “Новости” ауторка изложбе издвојила је писање, штампање и дигитализацију као три прекретнице у историји језика које су промијениле цјелокупно друштво.

Изложба је постављена као повод за отварање разговора са ауторима који су проучавали ове теме. У њој су мозаички представљени њихови закључци о могућим врстама утицаја и веза заједница и ових проналазака.

Другог програмског дана, односно у четвртак у 12 часова, поводом десет година постојања Музеја језика и писма у Тршићу и 60 година од уручења Нобелове награде Иви Андрићу, биће организовано онлајн предавање “Из уста народа у перо великог писца” о кратким говорним формама у дјелу “Знакови поред пута” Иве Андрића, које ће одржати професор емеритус Љиљана Пешикан-Љуштановић.

Предавање ће бити одржано путем “Зум” платформе. Приступни линк преко којег ће сви заинтересовани моћи да се укључе и присуствују предавању биће објављен на “Фејсбук” страници Центра за културу “Вук Караџић” Лозница.

Настанак

Музеј језика и писма у Тршићу отворен је прије десет година, као својеврсно знамење посвећено великану српске културе Вуку Стефановићу Караџићу. Музеј је смјештен у три објекта с идејом да Тршић буде препознатљив по језику и писму.

Коментари 0
Повезане вијести
Дејан Таушан други, Ивона Каурин трећа на Регионалном такмичењу из српског језика Дејан Таушан други, Ивона Каурин трећа на Регионалном такмичењу из српског језика
Српска дјеца у Гламочу и даље не могу да изучавају матерњи језик Српска дјеца у Гламочу и даље не могу да изучавају матерњи језик
Срби упорно банализују свој однос према језику и узимају туђице Срби упорно банализују свој однос према језику и узимају туђице
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    14h 47m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    18h 11m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    13h 40m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    5h 17m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    4h 58m
    0