Дара из Јасеновца: Плакала због тежине сцена са братом

20.02.2021. 22:47
4
ИЗВОР: blic.rs

Улогу Даре Илић у филму "Дара из Јасеновца" маестрално је одиграла дjевојчица Биљана Чекић, која има 13 година. Први пут себе на телевизији гледала је вечерас из свог дома у малом мjесту Срефлију у Козарској Дубици, а неколико сати прије свјетске премијере на РТС, екипа Блица разговарала је са Биљаном.

Радња филма "Дара из Јасеновца" дешава се током Другог свјетског рата, у периоду послије хрватско- њемачке офанзиве на Козари, када локално становништво завршава у концентрационим логорима. Међу њима је и десетогодишња Дара са својом мајком и два брата.

О судбини оца не знају ништа. Ужас који ће преживјети преко Јасеновца до логора Стара Градишка учиниће да Дара одрасте преко ноћи. Дарину мајку и старијег брата убијају, а смисао њеног живота постаје да сачува живот млађег брата.

Многа дјеца из логора Стара Градишка одвођена су у домове широм Независне Државе Хрватске или смјештана по породицама, али је велики број дјеце убијен или преминуо од посљедица изузетно тешких услова живота у логору. Дарина судбина је судбина једног дјетета Козаре и кроз њу је испричана судбина дјеце Јасеновца.

Поред Ање Станић Илић, у филму играју и Вук Костић, Марко Јанкетић, Игор Ђорђевић, Наташа Нинковић, Биљана Чекић, Златан Видовић, Алиса Радаковић, Петар Ђурђевић, Ана Лечић, Сандра Љубојевић, Јелена Мур, Николина Јелисавац, Татјана Кецман...

Филм "Дара из Јасеновца" режирао је Предраг Гага Антонијевић, а сценарио је написала Наташа Дракулић.

Коментари 4
 • Generic placeholder image
  Građanin 22.02.2021. 10:39
  Hvala reditelju Antonijeviću što je okupio ekipu i napravio sjajno ostvarenje, koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Hvala što je nasuprot priči o stradanju stavio najveće ljudske vrline: ljubav, saosjećanje, žrtvovanje, vjeru i nadu u spasenje...sve na šta smo skoro zaboravili. Zlobne kritike oduvali su prvi kadrovi!
 • Generic placeholder image
  gago 22.02.2021. 06:43
  Наставити снимати филмове о нашим страдањима у прошлом вијеку,нпр Сребреница 1915. и 1942.г. па Стари Брод, Дракулић,Глина,Гаревице код Бихаћа ... Да поколења запамте!
 • Generic placeholder image
  Draga 21.02.2021. 09:20
  Napokon nakon 76 godina da je pravda zadovoljena.Sada svi mogu vidjeti okrutnost hrvatske mrznje prema srpskom narodu. Veliko hvala svima koji su imali ideju da se snimi film i veliko hvala onima koji su to omogucili finansijski.
 • Generic placeholder image
  Voxpopuli 21.02.2021. 08:58
  Tek nakon 70 godina da javnost vidi samo djelic strahota i zločina nad srbima.Ovakvih filmova se može snimiti na desetine u pomen za sva mjesta zločina.Srbima se nameće krivica što su se devedesetih uspeli koliko toliko odbraniti i sprijeciti isti scenario.
Повезане вијести
Најбоље ратне фотографије су антиратне (фотографије) Најбоље ратне фотографије су антиратне (фотографије)
Козара и Поткозарје - Српски Зид плача Козара и Поткозарје - Српски Зид плача
Пјесма која спаја Сарајево и Јасеновац Пјесма која спаја Сарајево и Јасеновац
Најчитаније
 • Ово је полицајац који је убијен у Лозници
  19h 48m
  5
 • Ушао у лифт у суботу, а изашао у понедјељак
  11h 52m
  0
 • Рањени полицајац открио детаље крвавог пира Албанца
  9h 22m
  1
 • Од морбила преминуо младић у Сарајеву
  17h 11m
  0
 • Прекид електричне енергије у Палама
  20h 59m
  0